Cine vrea ca Ucraina să devină un Afganistan al Europei, indiferent de consecințe. Între timp, a ajuns un cimitir al civililor
Comparația dintre Ucraina și Afganistan nu este una noua, fiind folosită atât de presa rusă, cât și de cea occidentală în preajma războiului declanșat de Moscova la 24 februarie. Acum 5 luni senatorul american Chris Murphy amenința Kremlinul că Ucraina ar putea să devină un nou Afganistan pentru Rusia „dacă va alege să meargă mai departe”. Și Rusia a ales…, scrie jurnalistul și politologul Marin Gherman într-un editorial pentru Libertatea.
După 3 luni de confruntări militare se discută tot mai mult în mediul analitic că Ucraina deja a devenit un nou Afganistan. Din păcate, comparația este văzută și percepută diferit în Occident, la Moscova și în orașele ucrainene invadate.
Afganistan – cimitirul imperiilor
„Ucraina se transformă încet într-un al doilea Afganistan”, spune Aref Alobeid, lector de științe politice și geopolitică. O mai spun și jurnaliștii occidentali, care susțin că Ucraina devine o „mlaștină prelungită” pentru Rusia, tot așa cum Afganistanul era odinioară pentru imperiile care au dispărut.
Războiul este un regim normal de funcționare pentru triburile afgane. De-a lungul istoriei Afganistanului mai multe imperii cu ambiții globale au părăsit acest stat, urmând problemele existențiale și destrămarea lor. În secolul al XIX-lea din Afganistan s-a retras Regatul Unit, apoi, în secolul trecut – Uniunea Sovietică și, mai recent – SUA și NATO.
Porecla de „cimitir al imperiilor”, câștigată de Afganistan, este văzută de politicienii și analiștii din Occident doar prin prisma formulei „cimitirul URSS”. Ei speră că tot așa cum URSS a dispărut după invadarea Afganistanului, se va destrăma și Rusia după declanșarea războiului din Ucraina.
Din păcate, acest sau orice alt posibil „cimitir” al imperiilor, al Rusiei, al URSS-ului sau al altor state, este un cimitir la propriu pentru sute și mii de morți în rândul civililor.
În acest cimitir metaforic, unde ar putea să apară mormântul imperialismului rus, vor mai fi și multe alte morminte…
Afganistanul ucrainean ca proiect politic și ca realitate
URSS a intrat în Afganistan ca un imperiu uriaș. Zece ani mai târziu Moscova a fost învinsă. Modelul înfrângerii URSS este văzut ca unul ce poate fi repetat în cazul Rusiei.
Însă, statele europene nu pot să permită transformarea Ucrainei într-un Afganistan al Europei din simplul motiv că cetățenii UE vor simți – și deja se întâmplă acest lucru – consecințele războiului pe propria piele.
Costurile pe termen lung al acestui proiect de susținere a rezilienței ucrainene într-un război prelungit pe viitorii 10 ani sunt enorme, iar consecințele – imprevizibile într-o lume globalizată. Vor urma valori noi de refugiați, o criza alimentară, o criză energetică, iar deasupra Europei va aplana himera războiului mondial.
Indiferent de consecințe și predicții, rezistența militară ucraineană trebuie susținută. În caz contrar, agresiunea rusă se va apropia de frontierele UE și NATO.
Comparația cu Afganistanul, adorată și de presa rusă
Presa rusă scrie și ea de vreo 3-4 ani că Occidentul vrea să transforme Ucraina într-un nou Afganistan, dar nu se referă la vreun cimitir al „noului imperiu rus”, ci la pustiirea și distrugerea efectivă a teritoriului ucrainean.
Dacă diplomații din Occident spun că războiul din Ucraina este unul la fel de complicat ca cel din Afganistan sau Cecenia pentru Rusia, atunci presa și politicienii ruși vorbesc despre unitatea „statelor înfrățite” care este atacată de SUA și NATO.
În presa rusă este acuzat Occidentul că nu permite Moscovei să-și ia teritoriile istorice, să aibă o relație frățească cu ucrainenii. Rusia critică Occidentul că a „reeducat” prin granturi americane populația ucraineană, astfel încât aceasta să nu își mai adore frații mai mari.
Rusia – „salvatoarea Ucrainei”
Presa pro-Kremlin mai scrie că scopul final al SUA, NATO, UE și al statelor din Occident este transformarea Ucrainei într-un nou Afganistan. De aceea, Rusia a intervenit pe cale militară în Ucraina să nu permită acest lucru!
Sunt analizate doar aspectele vizibile ale războaielor din Afganistan (distrugeri, clădiri ruinate, civili uciși, refugiați, orfani pe drumuri), și nu cele de fond, adevăratele motive ale confruntărilor.
Rușii văd comparația Ucrainei cu Afganistanul nu ca o sperietoare pentru Moscova, ci doar pentru poporul ucrainean, care va suporta consecințele războiului.
Presa rusă mai scrie în cadrul mesajelor de propagandă că SUA a creat problema Afganistanului și – continuând narațiunile comuniste – că operațiunea sovietică din anii ’80 a fost una de succes.
Fără să recunoască că războiul din Afganistan a fost un factor al dispariției Imperiului Sovietic, Rusia nu are cum să înțeleagă nici acum că „mlaștina ucraineană” ar putea deveni o catastrofă pentru regimul Putin.
Perspectiva ucrainenilor din adăposturile antiaeriene
O cu totul altă perspectivă o au ucrainenii care se ascund chiar în aceste clipe în adăposturile antiaeriene, tremurând de frică. Ei văd cum statul lor se transformă vizual într-un Afganistan distrus, cum viața normală a dispărut, cum terenurile de joacă vizitate acum 3 luni de copiii lor pot fi oricând bombardate, cum sunt aduse acasă sicrie cu tineri.
De la teoriile geopolitice despre cimitirul imperiului rus ucrainenilor nu li se face mai bine. Dimpotrivă, li se face mai rău. Ei nu înțeleg de ce anume statul lor, localitatea lor, familia lor trebuie să suporte costurile acestui război pornit de un stat nedescurajat la timp de Occident.
Citește continuarea articolului pe Libertatea
Urmăriți-ne pe Telegram