Vizita în Ucraina a delegațiilor Uniunii Naționale a Barourilor din România și a Uniunii Avocaților din Republica Moldova
În ziua Sărbătorii Rusaliilor, a fost efecuată o vizită a delegației Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), conduse de președintele Traian Briciu, însoțit de decanul Baroului Maramureș și decanul Baroului Prahova, consilieri ai UNBR și ai Baroului Maramureș, precum și de conducerea Uniunii Avocaților din Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat de presă al Consulatului României la Slatina / Solotvino, programul vizitei a debutat cu întâlnirea alături de reprezentanții conducerii Consiliului Comunității Teritoriale Solotvino, care a oferit prilejul de a purta discuții privind identificarea de noi mecanisme de sprijin pentru persoanele strămutate intern pe teritoriul Comunității Teritoriale Solotvino din zonele cele mai greu afectate de război din Ucraina. Totodată, au fost dezbătute subiecte pe tema atragerii de investiții din România și implicit, a creării de noi locuri de muncă la Solotvino.
Programul a continuat cu vizitarea centrului de asistență pentru persoanele strămutate intern aflate la Solotvino, urmată de un dialog la sediul oficiului nostru consular privind identificarea unor noi posibilități de cooperare concretă, ținând cont de faptul că UNBR, inclusiv prin Baroul Maramureș, a furnizat în mod constant un volum semnificativ de ajutoare destinate Ucrainei, încă de la declanșarea agresiunii Federației Ruse.
De altfel, în Adunarea Generală a Baroului Maramureș, desfășurată la sfârșitul săptămânii precedente, participanții au analizat o serie de noi modalități de sprijin pentru partea ucraineană, pe palierul ajutoarelor umanitare.
Având în vedere că vizita a avut loc chiar în ziua uneia dintre cele mai importante sărbători creștine, delegațiile s-au deplasat la Apșa de Mijloc, pentru a participa la Vecernia oficiată de părintele paroh al bisericii ortodoxe cu hramul Nașterii Maicii Domnului.
Menționăm că UNBR și Guvernului României sunt parteneri pe problematica refugiaților ucraineni din România. Ambele instituții se implică activ în furnizarea ajutoarelor umanitare destinate Ucrainei și în asigurarea de asistență juridică în regim gratuit pentru refugiații ucraineni sosiți în România din zonele de război.
Reamintim că Guvernul României a lansat recent https://protectieucraina.gov.ro, prima platformă care integrează toate informațiile oficiale despre drepturi și servicii pentru cetățenii ucraineni. În conținutul celor 12 domenii se află informații esențiale, începând de la sosirea în România, solicitarea de protecție temporară, sprijin medical până la sprijin pentru învățarea limbii române și asistență pentru copiii singuri.
Uniunea Națională a Barourilor din România este inclusă în platformă la domeniul destinat sprijinului juridic, unde sunt publicate Ghidul Juridic româno-ucrainean, TEL VERDE +40 (374) 025 000, lista avocaților voluntari care pot oferi asistență juridică la nivel național și lista ONG-urilor și avocaților din Spania care sunt implicați în problema refugiaților.
Urmăriți-ne pe Telegram