Ministerul Politicii Agrare a Ucrainei caută soluții de a mări capacitatea de depozitare a cerealelor
Dacă situația nu se va schimba, soluția va fi în primul rând depozitarea temporară: așa-numitele „manșoane” pentru cereale (pungi de plastic foarte lungi de 200 de mii de tone de cereale).
Ministrul adjunct al Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei Markian Dmîtrasevîci a vorbit despre ceea cum se preconizează soluționarea posibilei probleme cu depozitarea cerealelor în cadrul Maratonului unic televizat.
Acest lucru a fost raportat de UNN, preluat de BucPress.
Viceministrul Politicii Agrare a informat despre prognoza de bază pentru recolta de cereale.
„Sperăm la aproximativ 60 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase împreună. Aceasta este puțin mai mult de jumătate din ceea ce am colectat anul trecut”, a spus Dmîtrasevîci.
Viceministrul Politicii Agrare a comentat problema depozitării recoltei preconixate.
„Înțelegem că până la sfârșitul toamnei problema depozitării poate fi foarte acută. Înainte de invazia rusă la scară largă, aveam 75 de milioane de tone în depozit. Estimăm capacitatea de stocare în prezent în teritoriile ocupate temporar la 10 milioane de tone. Restul au fost fie avariate, chiar distruse”, a spus Dmîtrasevîci.
El a precizat că, din cauza ritmului actual al exporturilor de cereale, care este în prezent destul de problematic din cauza blocării porturilor maritime, deficitul de capacitate de stocare până la sfârșitul lunii octombrie ar putea varia între 10 și 15 milioane de tone la stocare. Prin urmare, dacă situația nu se schimbă, ieșirea din situație va fi în primul rând depozitarea temporară. Care sunt opțiunile pentru a ieși din situație: Prima opțiune, așa-numitele „mâneci” pentru depozitarea cerealelor. Acestea sunt pungi de plastic foarte lungi din material special, în care pot încăpea până la 200.000 de tone de cereale și pot fi depozitate direct pe câmp. Această metodă este cunoscută de agricultorii noștri, au fost deja folosite înainte de război”, a spus Dmîtrasevîci.
El a adăugat că a doua opțiune pentru depozitarea cerealelor este o tehnologie care este utilizată pe scară largă în Canada și Statele Unite.
„Așa-numitele sinusuri temporare sau inele de cereale. Acesta este un inel metalic mare care poate fi montat pe orice parcelă de pământ, suprafața este acoperita cu un material special care nu permite să pătrundă umezeala. De sus totul este închis de o copertă specială care protejează cerealele de influența mediului extern. Astfel de sinusuri temporare dețin aproximativ 5.000 de tone fiecare”, a explicat Dmîtrasevîci.
Viceministrul Politicii Agrare a remarcat că majoritatea agricultorilor, realizând posibila problemă a depozitării culturilor, au achiziționat deja „manșe” pentru depozitarea cerealelor.
„Momentan lucrăm la opțiuni de creditare preferențială, sub garanții de stat, pentru a face astfel de tehnologii de stocare mai accesibile fermierilor. În plus, am solicitat asistența guvernelor Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit, precum și a Uniunii Europene. Avem deja unele rezultate și o parte din capacitatea de stocare este deja în drum spre Ucraina”, a spus Dmîtrasevîci.
În cele din urmă, Dmîtrasevîci a spus că 38 de miliarde UAH vor fi furnizate de băncile ucrainene agrariilor. Din 16 iunie a fost finalizată însămânțarea culturilor de primăvară. În total, este însămânțată 95% din suprafața proiectată, adică 13,4 milioane de hectare. Potrivit rezultatelor campaniei de semănat din 2022, cele mai mari modificări în structura culturilor au vizat grâul, porumbul, floarea soarelui și soia.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram