Flutur își dorește reînființarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Suceava
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat reînființarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Suceava.
Acesta a făcut declarația la finalul săptămânii trecute, după slujba de pomenire a domnitorilor Moldovei săvârșită de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, transmite Obiectiv de Suceava.
Gheorghe Flutur a spus atunci că atât preoții, cât și mirenii, trebuie „să-i convingem pe ceilalți” cât de importantă este reînființarea acestei mitropolii.
„Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viață când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteți aici preoți, care alături de noi, de mireni, avem această obligație să putem să-i convingem pe ceilalți că trebuie să aducem înapoi Mitropolia Bucovinei care a fost desființată”, a declarat Gheorghe Flutur sâmbăta trecută.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a reacționat la afirmația lui Gheorghe Flutur.
„Domnul președinte Flutur va primi un răspuns pe această problemă din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu detalierile de rigoare. În orice caz, o problemă de acest gen se discută, înainte de a fi lansată în spațiul public, mai întâi cu factori de decizie pe linie bisericească, ceea ce domnul președinte Flutur nu a făcut. Dacă ar fi să se dea curs unei astfel de propuneri, ar însemna să se producă o serie de schimbări, cum ar fi înființarea de noi eparhii în județul Suceava – ceea ce nu este realist și, cu siguranță, constituie un demers cu care autoritatea bisericească locală nu va fi, pe bună dreptate, de acord”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru Ziarul de Iași.
Mitropolia Bucovinei a existat în trecut, încă din 1873, însă aceasta avea sediul la Cernăuți, iar după Primul Război Mondial a fost integrată în Biserica Ortodoxă Română. Ea a încetat să existe după ce Cernăuțiul, alături de partea de nord a Bucovinei, au fost anexate de URSS după al Doilea Război Mondial.
Urmăriți-ne pe Telegram