Companiile slovace, suspectate de furnizarea Federației Ruse și Iranului a unor componente pentru producția de arme
De la începutul agresiunii armate rusești împotriva Ucrainei, Slovacia a furnizat Rusiei mii de articole care puteau fi folosite la producerea de arme. Acest lucru se precizează în ancheta publicată de publicația slovacă Dennik N.
După cum amintește publicația, la începutul lunii octombrie, armata ucraineană a reușit să recupereze din Marea Neagră drona iraniană Mohajer-6, căzută în apropiere de Odesa.
„O descoperire neașteptată a armatei ucrainene a fost că drona iraniană este echipată cu un motor austriac Rotax 912iS de primă clasă, care este folosit în aeronavele civile mici. Producătorul Rotax a negat imediat informațiile despre furnizarea de motoare către Iran și a început o anchetă”, scriu jurnaliștii.
S-a dovedit că, pe 21 aprilie, autoritățile vamale din Slovacia au permis unei companii slovace din orașul Previdza să exporte în Iran produsul „Motor de aeronave Rotax 912 pentru aeronave civile tip DY-K103”. Ulterior, jurnaliştii au descoperit o listă cu mii de nume ale diferitelor mărfuri pe care vameşii slovaci le-au lăsat să plece în Rusia imediat după începerea agresiunii împotriva Ucrainei. Aceste piese pot fi folosite pentru arme grele.
Acestea includ rulmenți, echipamente pentru fabricarea componentelor anvelopelor și chiar motoare întregi.
Anchetatorii au reușit să stabilească legătura dintre importatorii unor articole din listă cu producători specifici de echipamente militare rusești.
„Concluzia principală este că oficialii vamali se pare că nu au verificat în momentul confirmării exportului dacă mărfurile pot fi folosite și pentru producția de echipamente militare – și, prin urmare, sunt mărfuri cu dublă utilizare atât în scopuri civile, cât și în scopuri militare”, scot în evidență ziariștii.
În multe cazuri, destinatarii acestor bunuri au fost persoane juridice ruse care acționează ca filiale ale întreprinderilor din sectorul industriei de apărare. În acest caz, poate fi vorba despre o încălcare a sancțiunilor UE impuse Rusiei, notează publicația.
Autoritățile slovace au promis deja că se vor ocupa de această problemă.
Urmăriți-ne pe Telegram