Oboseala de război a ucrainenilor și cum o exploatează propaganda rusă
Războiul declanșat de Rusia a avut și continuă să aibă un impact puternic asupra Ucrainei. Zeci sau chiar sute de mii de oameni au fost uciși sau răniți, iar milioane au fost forțați să se refugieze. Economia, care nu funcționa foarte bine nici înainte de război, a intrat într-o criză profundă din cauza distrugerilor masive, pierderilor de forță de muncă și blocării porturilor. Viața de zi cu zi este extrem de dificilă chiar și pentru ucrainenii care nu sunt pe front, fiind marcată de lipsuri, pene de curent, întreruperea alimentării cu apă și amenințarea rachetelor rusești.
Una dintre provocările conducerii Ucrainei a fost, de la bun început, să mențină un moral ridicat al populației și al forțelor armate, acesta fiind esențial pentru efortul de război. Durata conflictului, mai mare decât se preconiza inițial, pierderile înregistrate și dificultățile cotidiene au însă un impact asupra ucrainenilor și mulți resimt o oboseală de război – chiar dacă sunt în continuare hotărâți să reziste. Propaganda rusă încearcă, în stil propriu, să exploateze această oboseală și problemele inerente unui război atât de distructiv, care pare să nu se mai termine.
Atacurile asupra infrastructurii energetice nu au distrus moralul ucrainenilor, dar au amplificat oboseala de război
Rusia a declanșat, la începutul toamnei, o campanie împotriva infrastructurii energetice ucrainene, lansând cu regularitate atacuri masive, cu drone sau rachete, împotriva acesteia.
Obiectivul Moscovei a fost acela de a demoraliza populația pentru ca aceasta să forțeze autoritățile să negocieze o pace cu Rusia. Ucrainenii nu au ieșit însă în stradă; din contră, pe mulți i-au înverșunat aceste atacuri, denunțate de Kiev drept „terorism energetic”. Autoritățile au încurajat astfel de sentimente prin propriile mesaje, precum acela al președintelui Volodimir Zelenski: „Fără lumină sau fără voi? Fără voi!”
Chiar dacă rușii nu au reușit să le distrugă moralul ucrainenilor, le-au făcut viața mult mai grea. Întreruperile permanente de curent au forțat întreprinderile, băncile, magazinele, școlile, primăriile să folosească generatoare de curent electric, ceea ce a dus la noi scumpiri, date fiind costurile mai mari ale curentului produs pe această cale. Situația economică era deja extrem de complicată din cauza războiului, cu distrugeri la scară largă în numeroase orașe, milioane de persoane forțate să fugă, ceea ce a implicat și oprirea unor activități economice, importuri și exporturi perturbate de blocarea porturilor și prețuri la o serie de produse mai mari în Ucraina decât în UE.
Toți acești factori au provocat o oboseală de război, diferită de cea din vara anului trecut, care era cauzată de blocajul militar în Donbass. Noua oboseală are o natură socială și este prezentă în majoritatea zonelor situate departe de front.
Cum a folosit Rusia subiectul întreruperilor de curent electric pentru a discredita Kievul
Rusia a folosit la maximum bombardarea rețelelor electrice ucrainene pentru lansarea unor narațiuni de propagandă care să discrediteze elita politică ucraineană. Presa guvernamentală rusă a scris că Ucraina vinde energie electrică Republicii Moldova, iar conducerea țării se îmbogățește în timp ce ucrainenii stau în frig și întuneric. În realitate, Kievul a întrerupt toate exporturile de curent electric la 11 octombrie 2022, după prima fază a atacurilor cu rachete, iar Republica Moldova a fost sprijinită de România.
Au urmat o serie de informații false lansate pe rețelele sociale, inclusiv în limba ucraineană, potrivit cărora Ucraina furnizează curent electric României, Poloniei și Slovaciei, de aceea propria populație trebuie să stea în întuneric.
Evident că propaganda rusă trece sub tăcere faptul că ucrainenii suferă în urma atacurilor lansate de Rusia.
Oboseala de război, amplificată de promisiunile politice din trecut privind un război de scurtă durată
Președintele Volodimir Zelenski și consilierii săi au promovat ideea că Ucraina va învinge foarte repede Rusia, iar războiul se va încheia cu destrămarea statului inamic. După un an de război a devenit clar că aceste mesaje au jucat un rol important în mobilizarea ucrainenilor în prima parte a războiului, dar reversul medaliei e că, pe măsură ce războiul se prelungește, crește dezamăgirea populației.
Societatea ucraineană riscă să devină victima unor „promisiuni populiste” privind o victorie rapidă și definitivă asupra Rusiei, scria din tranșee la finele lunii ianuarie Pavlo Kazarin, un cunoscut jurnalist, originar din Crimeea, înrolat în armată în primăvara anului trecut. Jurnalistul a lansat ideea de o nouă normalitate în Ucraina, încercând să le explice ucrainenilor că războiul ar putea să dureze mai mulți ani:
„Avem un singur an al unui război la scară largă și habar nu avem câți vor mai fi. Tot ce se întâmplă cu noi acum nu este o deviere de la normă, ci noua noastră normă”.
Luând în derâdere metodele de luptă ale Rusiei, fostul ministrul de Interne al Ucrainei, Iuri Luțenko, înscris în unitățile de apărare teritorială, a anunțat cetățenii că Moscova trimite în ofensivă tot mai mulți militari și are superioritate numerică, iar ucrainenii trebuie să aibă multă răbdare pentru că „războiul nu se compune doar din relatări victorioase ale purtătorilor de cuvânt ai puterii”.
Kazarin, Luțenko și alți lideri de opinie din Ucraina afirmă că țara lor va câștiga războiul, dar în același timp le spun cetățenilor că victoria implică eforturi și pierderi mari, iar ostilitățile nu se vor încheia în curând.
Interpretarea rusă a afirmațiilor privind un război de durată: Ucraina e pe punctul de a capitula
Presa guvernamentală rusă a prezentat declarațiile politicienilor și jurnaliștilor ucraineni ca semne clare ale unei capitulări rapide a regimului „neonazist de la Kiev”. Problemele Ucrainei au fost exploatate săptămânal de propaganda rusă pentru a distruge solidaritatea internă a societății și moralul luptătorilor. Totodată, presa pro-Kremlin promovează necontenit ideea că pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei sunt enorme.
La finele anului trecut, presa de propagandă rusă scria că peste 50 de mii de femei ucrainene au fost ucise pe front, acuzându-l pe președintele Volodimir Zelenski că-și distruge propriul popor în războiul ruso-ucrainean. În realitate, potrivit datelor Ministerului Apărării al Ucrainei, în război au fost ucise doar 101 femei, iar multe din cele înrolate nu au ajuns pe front, ci fac parte din structurile auxiliare ale armatei aflate în diferite regiuni ale țării.
Presa rusă a mai scris că pierderile armatei ucrainene sunt atât de mari încât elevii sunt forțați să doneze sânge pentru militari; de fapt în Ucraina minorilor le este interzis să doneze sânge. Diverse știri, reportaje, analize, interviuri, distribuite pe rețelele de socializare și pe canalele de Telegram ale presei ruse, s-au bazat pe metanarațiunea falsă că scopul politicienilor de la Kiev este să prelungească războiul cu Rusia la nesfârșit pentru a acumula cât mai multe bogății. Propaganda rusă încearcă să-i convingă pe ucraineni că luptă în zadar pentru interesele economice ale politicienilor. De asemenea, Kievul este acuzat de indiferență față de suferințele civililor pentru că refuză să negocieze cu Rusia.
În același timp, acțiunile și comportamentul militarilor ruși sunt prezentate ca fiind exemplare. Relatând despre luptele din sudul Ucrainei, presa rusă a scris că militarii ruși au avut un comportament uman față de populație în perioada invadării regiunii Herson, fără să amintească despre descoperirea unor gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.
Pe măsură ce Ucraina mobilizează tot mai mulți recruți, crește și numărul celor care încearcă să evite armata
O serie de clipuri video au generat discuții pe rețelele de socializare privind metodele de mobilizare forțată aplicate de unele comisariate militare regionale din Ucraina. Chiar și unii analiști militari ucraineni au recunoscut, în august 2022, că Ucraina trece treptat de la înrolarea „luptătorilor-patrioți” la mobilizarea „voluntar-forțată”. Kievul vorbește foarte rar despre pierderile pe care le înregistrează forțele sale armate, dar Statele Unite estimau, în noiembrie, că aproximativ 100 000 de militari ucraineni fuseseră uciși sau răniți până atunci; pentru ca astfel de pierderi să poată fi acoperite e nevoie de un flux constant de recruți.
Presa internațională s-a întrebat la un moment dat care poate fi raționamentul pentru care unii bărbați sunt recrutați forțat pe străzi și din baruri de noapte atât timp cât mai există voluntari care vor să se alăture efortului de război, dar și de ce procedurile de recrutare nu sunt mai transparente. Înrolarea forțată are și dezavantajul că moralul recruților nu are cum să fie la fel de bun ca al voluntarilor.
Autoritățile nu recunosc că întâmpină dificultăți la capitolul mobilizării și spun că fiecare cetățean are o datorie constituțională de a se prezenta la comisariatul militar dacă va fi invitat acolo. Pe de altă parte, unii juriști le oferă recomandări ucrainenilor cum să evite înrolarea și să se ferească legal de vizitele comisarilor militari acasă. Serviciile juriștilor și avocaților sunt la mare căutare în Ucraina în ultimele luni.
Propaganda rusă spune că Ucraina încearcă să îi elimine pe rusofoni trimițându-i pe front
Rusia a folosit subiectul dificultăților apărute în cadrul mobilizării în armata ucraineană pentru a distribui fake news și propagandă. Potrivit presei guvernamentale ruse, ale cărei mesaje ajung la ucraineni în special prin intermediul canalelor de Telegram, Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării ca să aducă mai târziu în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest.
Presa rusă a mai scris că bărbații cu statutul de persoane strămutate intern sunt persecutați, trimiși pe front, iar femeile rămân fără nicio protecție. Mai mult, aceste persoane ar fi tratate cu ostilitate când ajung în alte zone și chiar ar fi amendate pentru așa-zise încălcări ale legii, inventate de autorități. Astfel de narațiuni de propagandă au fost demontate de Veridica.
Pentru a descuraja procesul de înrolare în armată, propaganda rusă susținea și că mamele și soțiile militarilor ucraineni uciși în lupte protestează față de război, în timp ce NATO furnizează Ucrainei doar armament învechit.
Narațiunile cu privire la mobilizare sunt promovate de Rusia în condițiile în care chiar Moscova e cea care are probleme la acest capitol. Sute de mii de bărbați ruși au fugit din țară pentru a evita mobilizarea, iar mulți dintre cei ajunși în armată au fost trimiși imediat pe front, fără vreo pregătire, astfel că pierderile pe care le-au înregistrat au fost semnificative. În Donbass chiar autoritățile pro-moscovite au fost cele care au mobilizat forțat cetățeni ucraineni, obligându-i să lupte împotriva țării lor.
Articol apărut inițial pe Veridica – publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est
Urmăriți-ne pe Telegram