La Spitalul regional din Cernăuți din ianuarie funcționează o secție de reabilitare
În secția de reabilitare a Spitalului Regional Cernăuți, pacienții reînvață mișcările casnice după accidente vasculare cerebrale și infarcte, precum și reabilitarea după răni de război.
Aici sunt ajutați să restabilească mobilitatea articulațiilor și mușchilor. Sucursala a fost deschisă în urmă cu mai puțin de o lună, iar acum este plină. Pentru a oferi asistență cu noul echipament, medicii înșiși au învățat să lucreze cu el. Simulatoarele au costat aproximativ șapte milioane de grivne.
Transmite BucPress cu referire la Suspilne Cernăuți.
Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral se antrenează la sală. Ei se îndoaie, întind și strâng mâinile – așa reînvață cum să facă mișcările pe care le foloseau în viața de zi cu zi.
Terapeutul Ergoterapeut Diana Korol spune că în simulator pot fi selectate diferite sarcini în funcție de capacitățile pacienților. Antrenorii sunt proiectați pentru a simula mișcările. Printre acestea se numără un „glonț” care reproduce mișcarea unei persoane care deșuruba o cutie.
„Lucrez de șase ani în reabilitare și a fost prima dată când am văzut un astfel de tabel. Noi înșine am învățat să lucrăm în spatele lor: am urmărit cum se întâmplă totul, care este impactul și sarcina. De exemplu, dacă o persoană face un număr suficient de repetări ale unui exercițiu, apoi a doua zi va simți dureri de mușchi”, spune Korol.
Potrivit ergoterapeutului, durata reabilitării este individuală pentru fiecare pacient. Dacă este un soldat după o accidentare, atunci durata poate fi scurtă, în cazul leziunilor sistemului nervos – mai lungă.
„Dacă o persoană are o rănire gravă și exercițiile nu ajută la restabilirea funcțiilor organismului, atunci putem merge la domiciliul pacientului să-l învățăm cum să folosească dispozitivele de asistență”, spune Korol.
Militarul Ivan este în curs de reabilitare după ce a fost rănit. Spune că vine la ore în fiecare zi: se antrenează pe banda de alergare și face exerciții pentru a-și restabili flexibilitatea coloanei vertebrale.
“Am o hernie elastica, asa că medicul prescrie exercitii de refacere a elasticitatii si mobilitatii. Exercitiile sunt alese astfel incat să nu doară”, spune soldatul.
Acum soldatul este supus unui tratament internat. Reabilitarea lui va dura trei săptămâni. După aceea, plănuiește să revină la serviciu.
Printre simulatoare se numără și o bandă de alergare cu programe de antrenament cardio, o bicicletă medicală pentru dezvoltarea mușchilor brațelor și picioarelor, precum și un sistem care restabilește mișcarea articulațiilor cu ajutorul unui joc pe calculator. Terapeutul asistent Valentina Barliak spune că pacienții se recuperează mai repede atunci când lucrează la echipamente noi.
In fata monitorului se afla un scaun cu structura mecanica care fixeaza mana pacientului. Valentina spune că își antrenează articulațiile umerilor și mâinilor. Simulatorul este conectat la un sistem informatic care evaluează activitatea fiecărei articulații în timpul exercițiului și nivelul de activitate motorie a brațului.
„Programul poate arăta cum funcționează o articulație în timpul îndoirii sau cât de mult poate o persoană să-și strângă pumnul. Ajustăm acești indicatori și activăm jocuri de antrenament care să se potrivească cu cutare articulație. În acest fel îl putem antrena pe fiecare individual. Pacientul se antrenează mușchii lui și se odihnește în formă de joc”, spune asistenta.
Secția a fost deschisă în ianuarie, la ea lucrează cinci medici – sunt în principal kinetoterapeuți, ergoterapeuti și asistenții lor. Directorul medical al instituției, Olga Sniguriak, spune că anterior medicii ajutau pacienții care erau tratați în secțiile de traumatologie, cardiologie sau chirurgie. Pacienții sunt acum sub observație și pot primi o îngrijire mai bună. În același timp, sunt puține locuri în cadrul secției.
“Cereri pentru asistență sunt. Dacă ar fi mai multe secții, am putea acoperi un număr mai mare de persoane care au nevoie de reabilitare. Avem treizeci de locuri pentru pacienți. Nu este suficient pentru un spital regional, așa că ne propunem extinderea secției pe viitor. ”, spune Sniguriak.
Echipamentul pentru secția de reabilitare a costat aproape 7 milioane de grivne. Aceștia sunt banii spitalului și ai filantropilor.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram