Cine poate obține credite de la Ministerul Politicii Sociale pentru începerea sau dezvoltarea propriei afaceri
Ministerul Politicii Sociale din Ucraina a anunțat despre relansarea programului ”O mână de ajutor”, care are ca scop ajutarea persoanelor cu venituri mici în deschiderea unei afaceri proprii.
Ministerul a oferit, de asemenea, răspunsuri la cele mai multe întrebări cu privire la ajutorul unic fără dobândă și rambursabil pentru deschiderea unei afaceri proprii, notează publicația socportal.info. O persoană dintr-o familie săracă poate primi ajutor financiar dacă este înregistrată la centrul de ocupare a forței de muncă ca șomer. Ajutorul financiar este acordat pentru achiziționarea de utilaje și materiale necesare pentru dezvoltarea afacerii proprii. Persoana poate obține un credit fără dobândă din partea statului pentru o perioadă de 3 ani pentru a începe propria afacere. Mărimea ajutorului este de 15 salarii minime, în 2023 el este de 100,5 mii de grivne.
Persoana care dorește să înceapă o afacere și să primească ajutor financiar, depune la centrul de ocupare a forței de muncă: o cerere de acordare a ajutorului financiar; un plan de afaceri (elaborat independent sau în timpul formării profesionale la centrul de ocupare a forței de muncă); o adeverință de cazier judiciar. Dacă decizia comisiei privind acordarea creditului este pozitivă, solicitantul trebuie să fie o persoană juridică sau să se înregistreze ca persoană fizică independentă în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii notificării.
Pentru a primi ajutor pentru achiziționarea de utileaje și materiale, o persoană trimite centrului de ocupare a forței de muncă o factură (factură, chitanță etc.) și un contract încheiat cu furnizorul (vânzătorul) de echipamente și materiale. Pe baza acestor documente, centrul interregional/regional de ocupare a forței de muncă transferă banii pentru achiziționarea de echipamente și materiale pe contul furnizorului (vânzătorului).
Condițiile de restituire a ajutorului sunt următoarele: fie după expirarea termenului de trei ani de la data primirii într-o singură plată (în decurs de 30 de zile calendaristice), fie în avans, în funcție de graficul convenit cu centrul de ocupare a forței de muncă. Suma ajutorului financiar care trebuie returnată se reduce cu suma impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale plătite. Ajutorul financiar nu trebuie returnat dacă întreprinzătorul: a plătit impozite, taxe și contribuții sociale într-o sumă care depășește suma ajutorului acordat; în primul an de la data primirii ajutorului, a angajat cel puțin două persoane din familii cu venituri mici, conform indicațiilor centrului de ocupare a forței de muncă, pentru o perioadă de cel puțin doi ani.
Urmăriți-ne pe Telegram