Săptămâna muzicii la liceul din Cupca, regiunea Cernăuți
Muzica, poezia, dansul, pictura, sculptura, filmele, piesele de teatru, cărțile – fac parte din ceea ce noi numim spiritualitatea unui neam, a unui popor, a unei națiuni. Da, avem nevoie fiecare dintre noi de o casă sau un apartament de locuit, de haine de îmbrăcat, de hrană zilnică, avem nevoie de multe lucruri materiale. Dar numai cu ele viața ne-ar fi numai proză. Bucuria acestei vieți, frumusețea ei sunt cele numite mai sus. E bine când vrem, putem și știm cum să le îmbinăm pe ambele. Atunci viața noastră va fi o viață trăită cu adevărat.
Cu toți știu că muzica, poezia, dansul, cântecul, desenele, florile, tablourile, festivalurile, concertele, ne aduc bucurie și ne dăruiesc bună dispoziție.
Tocmai de aceea, pentru a ne sustrage cât de cât de la nesfârșitele necazuri, probleme, greutăți, cauzate de acest război, încercăm să aducem un crâmpei de lumină, noi, pedagogii, în sufletul copiilor pe care îi instruim și educăm.
La liceul românesc din satul Cupca au loc în permanență diferite activități și variate, și interesante.
Zilele acestea de la finele lunii lui Mărțișor, am avut parte de un itinerar în lumea muzicii. Săptămâna muzicii, a cântecului, a frumosului a fost organizată de profesoara de limbă maternă și muzică, doamna Lucica Dușceac, profesoară-metodistă, cu o vechime de aproape trei decenii în școala pe care cândva a absolvit-o cu medalie.
Sub îndrumarea doamnei profesoare, elevii din clasele care studiază muzica au pregătit un șir de desene, gazete de perete despre mari compozitori ai lumii din diferite perioade, muzicieni, artiști, despre instrumente muzicale vechi și moderne, despre mari concerte și festivaluri muzicale.
De asemenea elevii noștri au pregătit versuri, dar și cântece solo, vocal pe diferite teme.
La final a avut loc o dare de seamă a lecțiilor și măsurilor adăugătoare ce s-au desfășurat pe parcursul unei săptămâni muzicale.
La ceremonia festivă doamna profesoară împreună cu discipolii săi au amenajat o expoziție a desenelor, aplicațiilor, gazetelor de perete în cabinetul de limbă maternă. Pe urmă a fost organizată o victorină la care elevii au răspuns la cele mai diverse întrebări referitoare la viața unor mari muzicieni ai lumii, a apariției unor cântece, a unor melodii, a instrumentelor din vechime, a notelor muzicale etc. De asemenea doamna Lucica Dușceac a pregătit un caleidoscop al curiozităților din lumea muzicii, a melodiilor instrumentale, a cântecelor populare, de estradă, a melodiilor și ritmurilor noi și vechi. De exemplu, profesoara cu ajutorul unor imagini, obiecte sau desene a propus copiilor să descopere despre ce cântec sau melodie ar putea fi vorba. Ghicind cântecul, elevii au trebuit să interpreteze și câte un fragment din acest cântec. La final cei mai talentați elevi ai liceului nostru au interpretat la unele instrumente melodii solo sau au cântat în limbile română ș ucraineană cântece solo sau în grup. În special s-au evidențiat eleva clasei a 8-a, a liceului nostru Nicoleta Bojescu, care a interpretat a capello un frumos cântec ucrainean, elevul clasei a 7-ea Costel Plevan, care la saxofon a interpretat și el câteva melodii, iar grupul vocal al liceului, de asemenea i-au bucurat pe cei prezenți cu câteva cântece frumoase.
Îi mulțumim doamnei profesoare Lucica Dușceac pentru munca și efortul depus, elevilor pentru buna pregătire și participare activă, părinților pentru susținere, înțelegere și pregătirea costumației.
Asemenea măsuri educă la tânăra generație dragostea de frumos, cultivă respectul pentru valorile spirituale ale unui popor, îi fac să simtă, în ciuda tuturor greutăților prin care suntem nevoiți să trecem, că viață e frumoasă, că merită trăită, și că neapărat va veni ziua în care pacea și înțelegerea vor domni din nou pe mult pătimitul nostru pământ. Iar muzica, cântecul, dansul, poezia, își vor ocupa din nou locul potrivit în viața noastră, făcând-o mai frumoasă și mai interesantă.
Eleonora Schipor
Urmăriți-ne pe Telegram