Cernăuți: Se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de scarlatină la copii
În ultimele luni, s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de scarlatină la copii în orașul Cernăuți, potrivit unui raport al autorităților sanitare.
În ianuarie 2023, conform declarațiilor Irinei Vostrikova, medic specialist-șef al Direcției de Sănătate din cadrul Consiliului Municipal Cernăuți, a fost înregistrat un singur caz de scarlatină în Cernăuți, iar în martie au fost deja înregistrate 39 de cazuri, toate la copii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani. În urma investigațiilor epidemiologice s-a descoperit că aceste cazuri sunt sporadice și nu sunt legate de focare în colectivitățile organizate, cum ar fi grădinițele și școlile.
În comparație cu anul trecut, în perioada similară, această boală nu a fost înregistrată deloc. Perioada de incubație a bolii durează între 1 și 12 zile. Pacienții cu scarlatină trebuie să fie izolați timp de 10 zile, spune medicul, dacă evoluția bolii este ușoară și fără complicații. După această perioadă, ei nu pot vizita locurile cu un număr mare de copii timp de încă 12 zile: școli, grădinițe. Prin urmare, izolarea durează cel puțin 3 săptămâni.
„De obicei, scarlatina debutează brusc. Se dezvoltă o amigdalită, iar pe amigdale poate apărea un depozit alb-gălbui. După o zi de la debutul bolii, apare o erupție cutanată caracteristică de culoare roz-roșie strălucitoare. În ciuda roșeții generale a feței, bărbia și pielea de deasupra buzei superioare rămân palide. Erupția durează de la 2 la 6 zile, apoi se estompează și este acoperită de mici scuame. Boala poate avea un curs ușor, moderat sau sever. După recuperare, oamenii dezvoltă imunitate de durată la scarlatină”, spune medicul Irina Vostrikova.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram – https://t.me/bucpress