Ministrul de Externe al Ucrainei a pus la București sare pe rana Rusiei cauzată de aderarea Finlandei la NATO. Ce a transmis și României?
Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba nu a putut veni la București să participe la conferința privind securitatea Mării Negre, organizată pe 13 aprilie de MAE al României sub egida Platformei Internaționale Crimeea, însă declarația sa făcută în regim de videoconferință a stârnit reacții vehemente la Moscova.
„Marea Neagră trebuie să devină o mare NATO. Este momentul oportun ca la viitorul summit NATO să se facă pași hotărâți în această direcție”, a declarat Kuleba. Reacția Kremlinului nu s-a lăsat așteptată – purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Marea Neagră nu va fi niciodată o „mare NATO”.
Marea Baltică și Finlanda ca un nou simbol al slăbiciunii ruse
Declarația lui Kuleba pornește, de fapt, de la un alt eveniment. Presa guvernamentală rusă a reacționat foarte dureros la aderarea Finlandei la NATO în data de 4 aprilie. Chiar și cei mai inventivi propagandiști ruși nu au reușit să lanseze vreo narațiune credibilă pentru consumatorul intern. Jurnaliștilor pro-Kremlin le vine tot mai greu să-și prezinte țara ca un mare învingător în lupta cu Vestul, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat acum un an că „operațiunea militară specială” din Ucraina va opri extinderea NATO. Și, după cum vedem, nu a oprit-o…
Exprimându-și temerea în anii 2021-2022 că o rachetă străină va ajunge în șapte minute de la Harkov la Moscova dacă Ucraina aderă la NATO, Putin nu mai are ce să le spună rușilor acum, după ce la doi pași de Sankt-Petersburg a apărut o nouă frontieră de 1340 de kilometri cu Alianța Nord-Atlantică.
Posturile guvernamentale de televiziune de la Moscova constatau neputincioase că Marea Baltică a devenit o „mare internă NATO”, iar propagandistul Vladimir Soloviov a râs de politicienii finlandezi care în loc „să caute pace și parteneriat cu Rusia”, împing Moscova în brațele Chinei. A fost o explicație proastă, dar alta nu era la acel moment.
Kievul, mesaj pentru Moscova
Cunoscând confuzia și dezorientarea generală din spațiul media al Rusiei, Dmitro Kuleba a pus cu mare plăcere mai multă sare pe rana Moscovei. „A venit timpul să transformăm Marea Neagră în ceea ce a devenit Marea Baltică – o mare NATO. Acest război a demonstrat că securitatea regiunii este indivizibilă. Amenințarea asupra unuia este o amenințare pentru toți”, a spus șeful diplomației ucrainene, argumentând că Rusia a atacat Ucraina și Georgia după ce NATO „a închis ușile” pentru aceste țări.
Ministrul de Externe al Ucrainei le-a solicitat statelor participante la conferința de la București să sprijine inițiativa de demilitarizare a Mării Negre, subliniind că o pace durabilă este imposibilă până când Crimeea va fi sub controlul Rusiei. De fapt, Kuleba a cerut o șansă pentru țara sa să devină stat membru după modelul Finlandei, ceea ce teoretic va genera transformări în Marea Neagră după modelul Mării Baltice.
Reacții dure în Rusia: Marea Neagră aparține tuturor, iar Kuleba să apeleze la psihiatru
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a reacționat vehement la declarația făcută de Dmitro Kuleba în timpul conferinței de la București, menționând că „Marea Neagră nu fi niciodată o mare internă NATO”. El a dat de înțeles că retorica lui Kuleba este una belicoasă, propunând transformarea Mării Negre într-un spațiu „al colaborării și interacțiunii”.
Despre Kuleba s-a mai vorbit la Moscova că este „lipsit de logică și rațiune”. Dmitri Peskov a spus că demilitarizarea Mării Negre și transformarea ei într-o „mare NATO” sunt două noțiuni care se exclud reciproc.
În același timp, agenția națională de presă a Rusiei RIA Novosti a reacționat operativ la declarația ministrului ucrainean de Externe, solicitându-i opinia deputatului Dumei de Stat Leonid Ivlev, care reprezintă Crimeea în Parlamentul rus. Acesta i-ar recomandat lui Kuleba să apeleze la psihiatru. „Să apeleze la psihiatru. Kuleba nu înțelege care vor consecințele juridice și cele de securitate în regiunea Mării Negre”, a declarat parlamentarul rus.
De ce Kuleba nu a venit la București?
Ca o paranteză, rămâne o întrebare deschisă de ce Dmitro Kuleba nu a venit la București și a trimis-o pe adjuncta sa Emine Dzapharova, originară din Crimeea.
Citiți întreaga ştire pe Libertatea
Urmăriți-ne pe Telegram