Astăzi se împlinesc 180 ani de la inaugurarea clădirii Primăriei Cernăuți
Astăzi, pe 19 aprilie, se împlinesc 180 ani de la inaugurarea clădirii Primăriei Cernăuți, informează Consiliul orășenesc Cernăuți pe pagina oficială de Facebook.
„Cu exact 180 de ani în urmă, s-a pus piatra de temelie a primăriei. Cu această ocazie, am adunat pentru voi câteva fapte interesante”, scrie sursa citată.
- Dezbaterile privind amplasarea clădirii au durat aproape 20 de ani. Ca rezultat, aceasta a fost construită pe Piața Mare (acum Piața Centrală). Pentru construcție s-a turnat o fundație de șase metri, din cauza inegalității terenului și a existenței apelor subterane.
- La început, s-a presupus că turnul va avea un cadru de lemn, dar acesta a fost făcut din metal. Pe vârful turnului a fost instalat un știft metalic cu o minge de aramă aurită și un vultur cu două capete. În ceea ce privește vulturul, înălțimea sa era de trei metri, iar deschiderea aripilor – două. În timpul Primului Război Mondial, pasărea a fost luată ca trofeu în Rusia. Se spune că „strălucirea vulturului putea fi văzută dincolo de limitele orașului”.
- La început, clădirea actuală al primăriei găzduia centrul administrativ, unde nu au lucrat doar funcționarii. Aici s-au aflat secția de pompieri, inspectorul de poliție, garda, camerele pentru interogatorii și sala de așteptare pentru deținuți. La etajul trei se afla locuința primarului și a altor doi funcționari. Mai târziu, pentru a reduce costurile de întreținere a instituției, primul etaj al clădirii a fost dat în chirie pentru obiecte comerciale.
- Pompierii foloseau turnul primăriei ca punct de observație. În caz de pericol, ei ridicau un steag roșu pe vârf, iar noaptea se aprindea un felinar (făceau asta din partea unde era semnalată incendiul).
- În cei 180 de ani, clădirea a fost renovată doar de două ori: în 1902-1903 și în 1996-2000.
Clădirea primăriei cernăuțene a fost proiectată de Andreas Mikulicz von Radecki. El a fost autorul mai multor capodopere ale arhitecturii din Cernăuți. În special, a amenajat Piața Centrală și a proiectat Școala de pe strada M. Eminescu”.
Urmăriți-ne pe Telegram – https://t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram