Președintele Consiliului Regional Cernăuți: „În Bucovina nu vor mai exista biserici ce aparițin Patriarhiei de la Moscova”
Președintele Consiliului regional Cernăuți, Oleksii Boiko, comentând ședința liderilor fracțiunilor din organul reprezentativ al regiunii, unde au fost discutate problemele legate de terenurile și proprietățile bisericești, a declarat pentru molbuk.ua că pe teritoriul regiunii nu vor mai activa biserici ce aparțin Patriarhiei de la Moscova.
Potrivit lui Boiko, Consiliul Regional Cernăuți are o poziție clară, și anume că pe teritoriul regiunii nu ar trebui să existe biserici care au legături directe cu statul agresor (n.r. Federația Rusă).
„Consiliul Regional Cernăuți și-a exprimat poziția în sesiunea anterioară. Prin semnarea apelului său cu privire la interzicerea bisericilor care au legătură cu statul agresor. Consiliul Regional Cernăuți susține poziția că pe teritoriul regiunii nu poate exista nicio organizație religioasă care are legături cu Rusia”, a menționat Boiko.
„Consiliul Regional își îndeplinește funcțiile în conformitate cu legislația în vigoare și respectă interesele naționale ale Ucrainei. Dacă cineva scrie lucruri neclare despre consiliul regional sau conducerea lui, să numească măcar o singură regiune în care s-a votat interzicerea unei biserici și aceasta a încetat să își desfășoare activitatea acolo. Eu cred că astfel de declarații și publicații nu sunt altceva decât o înșelătorie a credincioșilor și a cititorilor.
Cu toate acestea, vă asigur că nicio biserică care are legătură cu biserica moscovită nu poate exista în regiune. Îndemn oamenii să nu cedeze emoțiilor inutile, manipulărilor sau chiar provocărilor evidente. Tema religiei este foarte sensibilă pentru a permite unor escroci și ignoranți să o speculeze”, a încheiat Boiko.
De remarcat că în luna mai 2022 Biserica Ortodoxă Ucraineană păstorită de mitropolitul Onufrie și-a anunțat oficial independența față de Patriarhia Moscovei. Sinodul BOU a condamnat agresiunea militară rusă, exprimându-și dezacordul cu poziția Patriarhului Kiril al Moscovei cu privire la războiul din Ucraina. În pofida acestui fapt, Ucraina continuă să considere această structură ca fiind subordonată Patriarhiei de la Moscova. Majoritatea bisericilor ortodoxe în care serviciul divin este oficiat în limba română aparțin acestei structuri bisericești, deoarece le-a permis până acum etnicilor români să fie folosită limba maternă în lăcașele de cult.
Citiți și analiza BucPress – Care va fi soarta ortodoxiei românești din Cernăuți în contextul unei posibile decizii a primăriei
Urmăriți-ne pe Telegram – https://t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram