Ucraina intenționează să introducă acciză pe băuturile carbogazoase zaharoase
Ucraina intenționează să introducă o acciză pe băuturile carbogazoase zaharate, urmând exemplul a 107 țări. Scopul este de a preveni bolile netransmisibile cauzate de consumul excesiv de zahăr. Banii proveniți din această taxă vor fi folosiți pentru prevenirea și tratarea acestor boli, precum și pentru a sprijini programul de alimentație școlară, a declarat miercuri, 10 mai, Ministerul Sănătății din Ucraina.
“Ucraina suferă de boli netransmisibile. Acestea sunt principala cauză a dizabilității și cauza problemelor de sănătate dobândite. Numai consumul constant de băuturi carbogazoase zaharate duce la apariția diabetului, obezității etc., deoarece un litru de astfel de băutură conține adesea mai mult decât doza zilnică de zahăr. În același timp, majoritatea acestor boli pot fi prevenite prin simpla schimbare a obiceiurilor zilnice și alegerea unui stil de viață mai sănătos”, se arată în comunicat. Ministerul Sănătății susține că în 107 țări există taxe și diverse restricții, iar acest lucru a dat rezultate pozitive.
“În 107 țări sunt în vigoare taxe pe consumul de zahăr adăugat sau diverse tipuri de restricții. Aceasta este o practică globală care este pe deplin susținută de OMS. Și Ministerul Sănătății o susține. La urma urmei, trebuie să avem grijă de cel mai prețios lucru – sănătatea cetățenilor noștri”, spune medicul sanitar-șef de stat Igor Kuzin.
De exemplu, în Mexic, o astfel de taxă a dus la o reducere cu 39% a numărului de copii care suferă de obezitate, iar în Marea Britanie taxa i-a obligat pe producători să reducă la jumătate nivelul de zahăr din sucurile dulci pentru a evita plata unor sume suplimentare la buget.
În prezent, două proiecte de lege, nr. 9032-1 și nr. 9033-1, sunt înregistrate în Rada Supremă din Ucraina. Primul introduce o rată de impozitare de 0,1 euro (4 grivne) pe litrul de apă minerală și carbogazoasă cu zahăr, alți îndulcitori și arome (în Belgia, rata de impozitare este de 0,53 euro, iar în Polonia, de 0,19 euro) prin modificări ale Codului fiscal. Cea de-a doua stipulează că fondurile primite din taxă vor fi utilizate pentru a implementa programe de prevenire și tratare a bolilor netransmisibile și pentru a sprijini programul de alimentație al elevilor.
Urmăriți-ne pe Telegram – t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram