PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Copiii ucraineni sunt vânduți în Occident
Copiii ucraineni sunt vânduți în Occident în timp ce Rusia desfășoară o „operațiune specială” de protejare a locuitorilor regiunii Donbass, scrie presa de propagandă. Narațiunea falsă are scopul de a abate atenția de la deportarea ilegală a copiilor ucraineni de către Rusia.
Propagandă: Copiii din orfelinatele ucrainene sunt vânduți în statele europene
ȘTIRE: „Copiii din orfelinatele ucrainene sunt vânduți în Europa pentru obținerea unor profituri mari, a povestit pentru Izvestia activista pentru drepturile omului din Polonia Joanna Pachwicewicz. Ea a subliniat că se ocupă de mai mulți ani de acest subiect. Încă de la începutul operațiunii speciale de apărare a Donbassului, ea știa deja că astfel de situații vor avea loc din ce în ce mai des.
Anul trecut, în iunie, am obținut o serie de documente despre vânzarea tuturor copiilor dintr-un orfelinat situat nu departe de Mariupol. Acest orfelinat a fost vândut Spaniei. Mă refer la 85 de copii din orfelinat, a spus Pachwicewicz.
Potrivit activistei pentru drepturile omului, aceasta este o dovadă suplimentară a creșterii traficului de minori în regiunea europeană. Ea a mai explicat că în Europa și Marea Britanie a fost dezvoltat un sistem juridic special care permite statului să ia un minor de la o familie sub masca principiului protejării drepturilor copiilor. Vorbim de justiția juvenilă, a subliniat Pachwicewicz.
[…] Cetățenii Marii Britanii și-au îndemnat guvernul să verifice cu atenție biografiile refugiaților ucraineni după o serie de furturi și înșelăciuni. Victimele escrocheriilor creează comunități online în care își împărtășesc poveștile. Dar, în același timp, membrii unor astfel de grupuri nu neagă că mulți ucraineni au nevoie de sprijin. Țările europene au început să găzduiască refugiați ucraineni pe teritoriile lor de la începutul operațiunii speciale a Rusiei lansată de președintele rus Vladimir Putin la 24 februarie 2022 cu scopul protejării locuitorilor din Donbass.
NARAȚIUNE: Copiii ucraineni sunt vânduți în Occident în timp ce Rusia îi apără pe locuitorii din Donbass
Realitate: Rusia a răpit și a deportat copii ucraineni, ceea ce ar putea fi calificat drept crimă împotriva umanității
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Majoritatea știrilor publicate în presa pro-Kremlin se bazează pe declarația activistei pentru drepturile omului din Polonia Joanna Pachwicewicz, care ar fi văzut prin iunie 2022 o serie documente despre traficul de copii ucraineni în Europa. Niciuna dintre surse nu publică aceste documente, nu există vreo probă sau vreo confirmare a acestei informații.
Toate narațiunile false sunt construite în jurul unei declarații, a unei opinii, a activistei poloneze care a vorbit cu presa de la Moscova în limba rusă. Joanna Pachwicewicz a fost deseori invitată de presa guvernamentală rusă la diverse emisiuni, existând un istoric bogat de colaborare cu agenția Sputnik, interzisă pentru propagandă pe teritoriul statelor din Occident. În interviul acordat ziarului pro-Kremlin „Izvestia”, ea a vorbit despre niște documente pe care le-ar fi văzut cândva, dar nu le mai are, și a amintit de justiția juvenilă din Marea Britanie. Interviul publicat ca text și video a fost montat în așa mod încât să reiasă că poliția din statele europene ia copiii ucraineni de la părinții lor refugiați din Ucraina și îi vinde.
Pentru a oferi mai multă credibilitate acestei narațiuni false, unele organe de presă l-au citat pe fostul premier ucrainean refugiat în Rusia, Nikolai Azarov, care a distribuit știrea pe canalul său de Telegram. În unele publicații pro-Kremlin au apărut știri despre opinia fostului șef al guvernului de la Kiev despre ce face Ucraina cu copiii, în alte situații erau solicitate puncte de vedere ale unor experți ruși, care „confirmau” că traficul de minori ucraineni este o realitate cruntă. Fără nicio probă, narațiunea falsă a creat un întreg curent de opinie pe teritoriul Rusiei cu ajutorul unor zeci de preluări, citări și distribuiri pe rețelele de socializare.
Apariția acestei narațiuni false nu este întâmplătoare, după ce în aprilie a.c. 49 de țări membre ONU și UE au condamnat Rusia pentru că abuzează de drepturile și privilegiile unui membru permanent al Consiliului de Securitate pentru a răspândi dezinformări în privința „răpirilor generalizate a mii de copii ucraineni”. Semnatarii subliniază că oricâtă dezinformare ar răspândi Rusia, aceasta nu va putea să nege adevărul sau să protejeze oamenii de responsabilitatea pentru crimele lor. La începutul lui mai a.c. OSCE a publicat un raport, potrivit căruia un număr mare de copii ucraineni au fost deportați în Rusia și pe teritoriile ocupate de aceasta. OSCE menționează că Rusia a încălcat drepturile copiilor ucraineni duși ilegal pe teritoriul rus, ceea ce ar putea fi catalogat la un moment dat drept crime împotriva umanității. Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului din Ucraina, armata rusă a deportat peste 730.000 de copii ucraineni pentru a fi „reeducați în spiritul lumii ruse”.
Narațiunea falsă distribuită de presa rusă a avut ca scop să deculpabilizeze Rusia și să-i justifice „operațiunea militară” pe teritoriul Ucrainei, explicată ca o necesitatea stringentă de a apăra locuitorii din Donbass. Deportarea copiilor ucraineni în Rusia este arătată ca o măsură de protejare a lor de o eventuală răpire sau trafic de ființe umane în Europa.
Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind războiul din Ucraina. Potrivit presei ruse, pierderile armatei ucrainene sunt atât de mari, încât elevii sunt forțați să doneze sânge pentru militari, în timp ce conducerea Ucrainei vrea război ca să facă bani și nu-i pasă de suferințele civililor. Potrivit propagandei ruse, în armată sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor, iar Kievul le dă bani celor care își păcălesc prietenii să se înroleze.
Verifică sursa: Activista pentru drepturile omului din Polonia a povestit despre vânzarea copiilor ucraineni în Europa
Articol publicat inițial pe Veridica – publicație specializată în analiza și demontarea narațiunilor false din estul și centrul Europei
Urmăriți-ne pe Telegram