Financial Times – Uniunea Europeană poate transfera Ucrainei profitul din activele rusești înghețate în valoare de 196 miliarde de euro
UE poate transfera Ucrainei profitul din activele rusești înghețate. Uniunea Europeană ar putea transfera Ucrainei profitul rezultat din activele rusești blocate în valoare de 196,6 miliarde de euro, notează Financial Times, citată de UNN.
Potrivit sursei citate, oficialii statelor membre și ai Comisiei Europene au examinat miercuri opțiunile de direcționare a dobânzilor generate de activele rusești stocate în centrul de compensare belgian Euroclear. Această măsură nu va duce la exproprierea activelor în sine, dar va crește presiunea financiară a Vestului asupra Rusiei în scopul de a ajuta Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruse. Potrivit guvernului belgian, din cei 196,6 miliarde de euro ai activelor blocate, 180 miliarde de euro reprezintă active ale Băncii Centrale Ruse. Funcționarii UE sunt interesați ca profitul obținut din reinvestire să fie trimis în Ucraina.
Situația actuală, caracterizată de rate de dobândă ridicate și acumularea de plăți din cauza sancțiunilor, a condus la obținerea unui profit considerabil de către centrul de compensare. Astfel, în primul trimestru al acestui an, Euroclear a anunțat plata dobânzilor în valoare de 734 milioane de euro pentru soldurile de numerar rezultate din activele aflate sub sancțiuni ruse. Unii oficiali consideră că acest principiu poate fi aplicat unui cerc mai larg de active rusești blocate, inclusiv asupra celor din compania Clearstream, Luxemburg,.
Conform unor surse, “instituțiile financiare nu știu ce să facă cu acești bani”, iar opțiunea de a direcționa profitul în sprijinul Ucrainei pare promițătoare. Unii avertizează că urmează să se țină cont de consecințele juridice, iar o astfel de acțiune ar putea necesita sprijin internațional mai larg, deoarece ar putea afecta piețele financiare. În 2022, Euroclear deținea valori mobiliare în valoare de 35,6 trilioane de euro.
Potrivit FT, UE examinează, de asemenea, posibilitatea gestionării active a veniturilor pentru a obține mai multe fonduri. Aceasta poate fi realizată prin intermediul unui mecanism de gestionare a activelor sau prin intermediul Euroclear, care va investi active conform instrucțiunilor. O astfel de acțiune poate avea consecințe juridice pentru structura care de obicei acționează doar ca depozitar. Conform informațiilor, trebuie găsit un echilibru între “protecția rolului Euroclear” și “transferul banilor în Ucraina”. Euroclear se confruntă cu acțiuni judiciare din partea contrapartidelor din Rusia pentru a obliga compania să efectueze plățile. În luna martie, autoritățile de reglementare au declarat că nu vor distribui “niciun venit legat de sancțiunile rusești până când situația nu va fi clarificată”.
Guvernul belgian a declarat despre intenția de a folosi veniturile fiscale provenite din profiturile obținute din activele înghețate la Euroclear pentru a ajuta Ucraina, cheltuind banii pentru ajutor militar și umanitar, precum și pentru a acorda ajutor refugiaților. Potrivit unui oficial guvernamental, Belgia estimează că va primi cel puțin 625 de milioane de euro în acest an sub formă de impozite pe dobânzi.
Funcționarii UE intenționează să prezinte propuneri mai concrete cu privire la activele rusești în întâlnirea liderilor UE de la sfârșitul lunii iunie. Comisia Europeană a declarat că “examinează modalități de utilizare a activelor rusești înghețate” pentru a “garanta că Rusia va compensa pierderile cauzate Ucrainei”. Continuă negocierile cu partenerii internaționali, dar ele sunt “dificile din punct de vedere juridic și tehnic”. Euroclear și Clearstream nu oferă niciun comentariu, reține sursa citată.
Urmăriți-ne pe Telegram