”Va adera” sau ”nu va adera” la NATO? Ucraina așteaptă o invitație
”Va adera” sau ”nu va adera” la NATO? În perioada 11-12 iulie, va avea loc summitul țărilor NATO la Vilnius, în cadrul căruia Ucraina așteaptă decizii concrete cu privire la aderarea la Alianță. Summitul NATO va fi marcat de problema ”înfierbântată” a aderării Ucrainei. La Vilnius, se așteaptă și prezența președintelui Volodimir Zelenski, dar nu se știe dacă acesta va participa sau nu la reuniune, potrivit espreso.
Procesul de aderare la NATO este un proces complex care implică mai multe etape. În primul rând, țara depune o cerere de aderare și implementează Planul de Acțiune pentru Aderare (MAP). Următorul pas – obținerea acordului tuturor membrilor NATO, după care țara este invitată oficial la negocieri privind aderarea. Apoi, negocierile au loc și se stabilesc etapele de aderare la Alianță. Ultimul pas constă în primirea unei invitații oficiale din partea Secretarului General al NATO.
Discuțiile referitoare la șansele și așteptările privind summit-ul de la Vilnius s-au intensificat la sfârșitul lunii mai a acestui an. În special, pe 23 mai, ambasadorul Ucrainei la NATO, Natalia Galibarenko, a declarat că în contextul viitorului summit NATO de la Vilnius, Ucraina pregătește două pachete de cooperare – politic și practic – pe care le va propune pentru discuții.
Relațiile dintre Ucraina și NATO au început să se formeze în 1992. Kievul a depus cererea pentru Planul de Acțiune pentru Aderare în 2008, dar cu venirea la putere a lui Viktor Ianukovici, planurile privind aderarea au fost amânate, deoarece președintele Ianukivici a considerat mai bine să lase țara în afara blocului. Cu toate acestea, începând din 2014, după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, cooperarea dintre Ucraina și Alianță s-a intensificat. În data de 30 septembrie 2022, în contextul războiului pe scară largă și a teritoriilor anexate de către agresorul rus, Ucraina a depus o cerere pentru aderarea accelerată la NATO.
Este semnificativ faptul că sprijinul pentru aderarea la NATO din partea ucrainenilor s-a schimbat în funcție de situația politică. În 2002, 32% dintre cetățeni sprijineau aderarea, în timp ce în 2006 doar 15,4% dintre ucraineni susțineau aderarea la Alianță, iar în 2013, procentul era de 18%. Cu toate acestea, în 2014 – 47,8% dintre cetățeni au afirmat că Ucraina trebuie să devină membră a Alianței Nord-Atlantice. După invadarea pe scară largă, în 2022, 83% dintre cetățeni au răspuns “da” la întrebarea dacă Ucraina ar trebui să facă parte din NATO, acesta fiind cel mai înalt nivel de susținere a aderării Ucrainei de la obținerea independenței sale.
După invadarea Ucraieni de către Rusia, NATO a declarat despre sprijinul său pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în limitele frontierelor internațional recunoscute din 1991. Alianța își exprimă și în continuare poziția sa, acordând o importanță deosebită sprijinului pentru reformele cheie în domeniul securității și apărării Ucrainei. Este semnificativ faptul că NATO condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și îndeamnă Federația Rusă să înceteze imediat acțiunile militare și să-și retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei.
la Summitul NATO de la Madrid din anul 2022, Alianța a adoptat o decizie de extindere a Programului de asistență și de creștere ulterioară a sprijinului acordat Ucrainei. Împreună cu aceasta, statele membre ale Alianței Nord-Atlantice furnizează și mai multe arme și echipamente, precum și asigură pregătirea militarilor ucraineni, astfel încât Ucraina să-și exercite dreptul la autoapărare, înscris în Carta ONU. Țările NATO oferă și asistență financiară și umanitară, inclusiv prin primirea refugiaților ucraineni.
NATO a declarat că, într-o perspectivă de lungă durată, intenționează să sprijine eforturile Ucrainei în procesul de reconstrucție postbelică și de implementare a reformelor. Alianța susține Ucraina în tranziția armatei ucrainene către echipamente și standarde NATO, ceea ce va accelera interoperabilitatea operațională cu forțele armate ale statelor membre ale Alianței.
Vom reaminti, pe 10 iunie, vice-ministrul apărării Ucrainei, Volodimir Gavrilov, a exprimat convingerea că summitul NATO de la Vilnius va consolida algoritmul de aderare a Ucrainei la NATO. Ulterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina va deveni membru al Alianței, dar nu poate fi numită data exactă atâta timp cât țara se află în război.
Pe 15 iunie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu 425 de voturi “pentru” invitarea Ucrainei în NATO. Ziua următoare, ministrul de Externe al Ucarieni, Dmîtro Kuleba, l-a îndemnat pe Stoltenberg să renunțe la Planul de Acțiune pentru Aderare în cadrul aderării Ucrainei la Alianță. În schimb, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că nu se opune eliminării Planului de Acțiune pentru Aderare în procesul de aderare al Ucrainei la blocul nord-atlantic. Aceasta ar însemna o simplificare a procedurii de aderare, reține sursa citată.
Ulterior, președintele Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina este o parte cheie în apărarea Europei și a îndemnat aliații să invite țara în NATO. La 27 iunie, el a menționat că Ucraina are toate motivele să primească o invitație politică la NATO în cadrul summitului de la Vilnius. Ministrul afacerilor externe al Marii Britanii, James Cleverly, a asigurat că țara sa va sprijini Ucraina în procesul de aderare la Alianță prin intermediul unei proceduri simplificate.
Urmăriți-ne pe Telegram