Rezultatele cercetării minelor de sare și a apelor înconjurătoare din Slatina, raionul Teaciv vor fi prezentate în regiunea Transcarpatia
La 17 august 2023, în satul Yanoshi, raionul Beregovo va avea loc conferința finală a proiectului Evaluarea de mediu a posibilităților de refacere a resurselor naturale în Slatina pentru a preveni poluarea ulterioară a bazinului superior al Tisei prin pregătirea unui sistem de monitorizare cuprinzător REVITAL 1).
Proiectul a fost implementat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră al Instrumentului European de Vecinătate Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020, pentru a pune în aplicare una dintre principalele recomandări din raportul Misiunii consultative a Mecanismului de protecție civilă al UE privind evaluarea riscului situației de la minele de sare Solotvino, format în urma activității misiunii din toamna anului 2016.
Solicitantul principal: Asociația Europeană a Teritoriilor
Cooperare cu Societatea cu Răspundere Limitată TISA (EOTC TISA). : Universitatea Miskolc (Ungaria), Consiliul sătesc Solotvino (Ucraina), Primăria Sighetu Marmatiei (România), Universitatea Tehnică din Košice (Slovacia) și Institutul de Științe Geologice al Academiei Naționale de Științe din Ucraina.
Misiunea de consiliere s-a desfășurat cu asistența și sprijinul activ al Comisarului ministerial pentru Strategia UE pentru regiunea Dunării, al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, al Misiunii Ucrainei pe lângă UE, al Consiliului Regional Transcarpatia și a Administrației Regionale de Stat .
Proiectul a inclus studii geofizice atât în interiorul, cât și în afara zonei miniere, colectarea de date la scară mică/foraje de monitorizare preliminară în interiorul și în afara zonei miniere, teste de indicatori, colectarea și analiza probelor de apă din lacuri, râuri și ape subterane, precum și introducerea de echipamente automate specializate pentru a supraveghea ruinele minei de sare din aer și din subteran.
Din cauza riscului sporit de impact teritorial potențial dăunător asupra situației transfrontaliere și pentru a pune în aplicare un sistem de monitorizare cuprinzător, au fost efectuate următoarele studii a zonei mai largi, cartografierea minelor de sare abandonate și inundate cu ajutorul tehnologiei robotice.
A fost elaborată o notă conceptuală, ținând cont de lucrările efectuate, precum și de concluziile și recomandările pentru reabilitarea teritoriului.
Reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, reprezentanți ai misiunilor diplomatice ale Ucrainei, Ungariei, României și Slovaciei, parlamentari de diferite niveluri, conducerea regiunii Transcarpatice din Ucraina și a regiunii Szabolcs
Satmar-Bereg din Ungaria, parteneri din regiunea Kosice din Slovacia, municipiul Sighetu Marmatiei (România), oameni de știință de la Academia Națională de Științe a Ucrainei și de la Universitatea din Miskolc (Ungaria), șefi ai comunităților locale, specialiști, reprezentanți ai ONG-urilor și ai mass-media sunt invitați la conferință.
Urmăriți-ne pe Telegram