Rusia va fi audiată de Curtea Internaţională de Justiţie
Curtea Internațională de Justiție (CIJ) va examina în luna septembrie contestațiile Rusiei într-o procedură inițiată de Ucraina în urma invaziei ruse declanșate asupra teritoriului ucrainean în data de 24 februarie 2022.
Ucraina, care a adus în atenția celei mai înalte instanțe a ONU acest caz la scurt timp după declanșarea ofensivei ruse, acuză Rusia că a distorsionat acuzații de genocid în estul Ucrainei pentru a-și justifica invazia, și că Rusia însăși a planificat să comită un genocid.
În martie 2022, judecătorii de la CIJ au emis o măsură provizorie prin care au cerut Rusiei să suspende operațiunile militare, care continuau în Ucraina.
CIJ a anunțat într-un comunicat că va avea audieri publice privind obiecțiile preliminare ridicate de Federația Rusă. Audierile vor începe pe 18 septembrie, când Rusia își va prezenta obiecțiile, urmate de prezentarea argumentelor Ucrainei în ziua următoare. Ulterior, în a treia zi, 32 de țări, toate aliate occidentale ale Ucrainei, vor putea interveni.
În iunie, CIJ a permis celor 32 de țări să se alăture Ucrainei în acest caz ca intervenienți. Totuși, cererea Statelor Unite de a se alătura a fost respinsă.
Intervențiile aliaților vor avea în vedere în principal competența CIJ în acest caz. O decizie privind jurisdicția poate dura luni sau chiar ani.
A doua rundă de prezentare a argumentelor va avea loc pe 25 și 27 septembrie.
Kievul a acuzat Rusia că a invocat Convenția ONU privind genocidul atunci când a afirmat la începutul războiului că a intervenit în Ucraina pentru a pune capăt ceea ce Moscova prezenta drept un genocid în regiunile proruse din estul Ucrainei.
Înainte de audieri, Moscova a respins procedura, declarând într-un comunicat scris că CIJ nu are jurisdicție în acest caz, deoarece solicitarea Kievului nu intră sub incidența Convenției din 1948 privind genocidul.
Măsura provizorie emisă de CIJ prin care se solicita Rusiei să oprească ofensiva era doar o decizie preliminară, în așteptarea unei hotărâri care să stabilească dacă cazul intră în sfera de competență a Curții.
CIJ a fost înființată după Al Doilea Război Mondial pentru a soluționa litigiile dintre statele membre ale ONU. Deciziile sale au caracter obligatoriu, însă Curtea nu dispune de mijloace pentru a impune aplicarea lor.
Urmăriți-ne pe Telegram