Ucraina sărbătorește aniversarea Independenței
Ucraina sărbătorește aniversarea Independenței. ”Victoria va fi mai dulce ca niciodată…” Ce semnificație are această sărbătoare pentru militarul Taras Melenciuc din Cernăuți?”, informează audiovizualul public Suspilne.
Taras Melenciuc, militar: ”Sunt un ofițer într-o baterie a unei subdiviziuni de artilerie. Mi-am depus jurământul față de poporul ucrainean și am o vastă experiență din anii 2014-2015. Acele au fost primele zile. Prima zi de mobilizare… M-am prezentat centrul de recrutare și le-am spus: ”Vreau în armată. Am fost repartizat în brigada 30. Ceea ce m-a frapat cel mai mult a fost faptul, că rușii au apărut în Crimeea. A fost o agresiune deschisă împotriva noastră…
În 2014, prima dată am fost trimiși în zona gri cu Crimeea ocupată, înainte de a fi trimiși direcția Donbas, când deja acolo au început acțiunile militare. Am staționat în zona de lângă Crimeea anexată, iar pentru mine a fost clar cine stă împotriva noastră acolo… Erau rușii… Ei au așteptat momentul potrivit, când eram cel mai vulnerabili. Ei nu și-au abandonat niciodată speranța de a crea propria lor Uniune Sovietică, o țară aproape, pe care, slavă Domnului, nu mai există. Fără Ucraina, fără Belarus, nu ar fi putut realiza așa ceva.
Înainte de aceasta, să fi fost prin anii de școală, în 1989, la Cernăuți a avut loc primul festival ”Ruta Roșie”, organizat de organizația comsomolistă, dar totul a ieșit ușor de sub control și deja în școli dansam la discotecă, răsunau cântece patriotice de la festivalul de cântece ucrainene “Ruta Roșie”…
Tatăl meu este istoric și mi-a spus multe lucruri interesante. Au fost subiecte și despre Uniunea Sovietică, dar nu era cea mai bună perioadă în istorie. După vârsta de 15 sau 18 ani, am început să înțeleg că ceva nu era în regulă în această țară. Eram dependent de ruși din punct de vedere economic și religios. Eram sub influența lor. Acum e momentul să renunțîm la aceasta, să uităm și să nu ne mai amintim niciodată.
Părinții noștri au strâns bani și au cumpărat un televizor pentru clasa noastră. Pe atunci, eram copil, a avut loc un congres al PCUS și ne-au pus acest televizor în față, iar noi, în loc să vizionăm desene animate, ne uitam la congresul PCUS și la Brejnev. Era greu să găsești ceva mai absurd. De ce să faci copiilor mici să urmărească lucruri absolut plictisitoare și neînțelese la televizor?
Era prin anul 1990, am participat la olimpiadă și acolo era o fată, Katia, care în același an a plecat în Canada. În 199, de Ziua Independenței Ucrainei, ea mi-a scris o scrisoare din Canada și mi-a povestit că oamenii mai în vârstă plângeau când a fost adoptată independența. Plângeau de bucurie, ieșeau cu steaguri pentru că așteptaseră acest moment. Ce mi-a adus mie personal independența? Cred că în primul rând, libertatea. În Uniunea Sovietică, totul era sub control, totul era interzis…. În Ucraina vorbeam despre tot ce doream… Bineînțeles, nu toți aveau această posibilitate. Avem exemplul lui Gongadze, nu tuturor le-a fost permis să spună adevărul… DECI, libertatea este cel mai mare și de preș lucru, ceea pentru ce am luptat și continuâm să luptăm…
Sunt absolut convins că vom învinge, nu știu când, dar acum acționăm de pe poziția forței și sunt convins că vom câștiga, iar victoria va fi mai dulce ca niciodată.
Urmăriți-ne pe Telegram