Summitul UE și ajutorul acordat Ucrainei: Orban amenință să saboteze negocierile importante
Summitul liderilor Uniunii Europene, în cadrul căruia se va discuta despre sprijinul acordat Kievului și despre începerea negocierilor referitoare la aderarea Ucrainei la UE, este amenințat să eșueze. Premierul Ungariei, Viktor Orban, ar putea bloca acest summit, conform informațiilor furnizate de Bloomberg, citat de TrueUA.
În publicație se subliniază faptul că în cadrul întâlnirii diplomaților ce a avut loc săptămâna trecută, Ungaria a declarat că dorește să fie organizată o ”discuție strategică” despre susținerea financiară a blocului pentru Ucraina și despre modul în care sancțiunile ruse au afectat statele Uniunii Europene, înainte deespre discuțiile cu privire la acordarea unui sprijin financiar suplimentar sau despre angajamentele în domeniul securității.
Budapesta blochează, de asemenea, negocierile privind aderarea Ucrainei și revizuirea bugetului Uniunii Europene pe termen mediu. Declarațiile agresive ale lui Orban indică faptul că șeful guvernului ungar nu mai este preocupat de amenințările de a întrerupe finanțarea (Ungariei – n.r.) din partea Bruxelles-ului. Președintele Consiliului European, Charles Michel, va vizita astăzi Budapesta pentru a se întâlni cu Orban, dar oficialii europeni se pregătesc pentru scenarii pesimiste.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a promis să saboteze începutul negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. El susține că Ucraina nu este pregătită pentru negocierile referitoare la aderarea la Uniunea Europeană. Prin urmare, potrivit lui Orban, în UE vor avea loc ”bătălii politice serioase” în lunile următoare.
Este cunoscut faptul că Ungaria s-a opus multor inițiative ale Uniunii Europene privind acordarea de sprijin Ucrainei pentru a se apăra împotriva agresiunii Moscovei și primește (Ungaria – n.r) cea mai mare parte a petrolului brut și a gazului din Rusia. Ungaria dezvoltă legături mai strânse cu Rusia decât alte state ale UE și este considerată un potențial adversar-cheie al deciziei de a începe negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, care va necesita sprijinul unanim al celor 27 de membri ai blocului.
Anterior, premierul Ungariei a comparat statutul de membru al țării sale în Uniunea Europeană cu cei peste 40 de ani de ocupație sovietică. În special, el a acuzat UE că ar căuta să lipsească Ungaria de identitatea sa prin impunerea modelului de democrație liberală, care, în opinia sa, a fost respins de unguri.
Vom reaminti, în data de 23 noiembrie a devenit cunoscut faptul că Uniunea Europeană a încercat să depășească veto-ul Ungariei privind acordarea de ajutor Ucrainei. Prin urmare, executivul blocului a aprobat plăți anticipate în valoare de 900 de milioane de euro (1 miliard de dolari) pentru Budapesta. În același timp, Comisia Europeană a suspendat participarea Ungariei la programul de stimulare economică post-pandemie a blocului din cauza îngrijorărilor privind corupția și abaterea de la constrângerile și echilibrul democratic în perioada de conducere a lui Orban.
Urmăriți-ne pe Telegram