Geopolitica României în contextul războiului din Ucraina – work-shop la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava
În data de 13 decembrie a.c. la Facultatea de Istorie și Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava s-a desfășurat work-shop-ul „Geopolitica României la începutul secolului XXI. Oportunități și vulnerabilități”, desfășurat de prof. univ. dr. Cristian Barna, reputat specialist în relații internaționale și studii de securitate, training manager la Intelligence4All și profesor asociat al Universității din București și Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca.
În cadrul work-shop-ului Cristian Barna a ținut o prelegere privind contextul geopolitic internațional actual, discutând cu studenții de la specialitățile de Relații Internaționale și Studii Europene (licență), Managementul Relațiilor Internaționale și Cooperării Transfrontalieră (master) și Istorie (licență), despre războiul ruso-ucrainean și provocările geopolitice pentru România. Prof. univ. dr. Cristian Barna a explicat de ce „geopolitica ține acum cu noi”!
Studenții universității sucevene i-au pus specialistului în relații internaționale și studii de securitate o serie de întrebări privind modul de reacționare NATO la provocările militare și nonmilitare actuale, despre conflictele fierbinți și înghețate din spațiul postsovietic, dar și implicațiile geopolitice regionale/globale ale războiului din Fâșia Gaza.
Specialistul a menționat eroismul ucrainenilor care au opus rezistență războiului la scară largă a Rusiei, subliniind că Occidentul trebuie să sprijine eforturile defensive ale Ucrainei. A fost analizată și gândirea geopolitică rusă din perioada președintelui Putin, bazată pe mitul cetății asediate și doctrinele eurasiatice.
Urmăriți-ne pe Telegram