Controlul la Spitalul regional din Cernăuți, finalizat. De ce nu au fost făcute publice rezultatele?
Grupul de lucru al Administrației regionale Cernăuți a finalizat verificarea la Spitalului clinic regional privind achiziționarea presupusă a unor medicamente dubioase. În același timp, rezultatele verificării nu au fost făcute publice, unii membri ai grupului de lucru nu au semnat documentul final, se specifică în răspunsul oficial la solicitarea audiovizualului public Suspilne.
Spitalul regional a fost supus unui control riguros, motivul – scrisoarea de la Ministerul Sănătății, în care se menționează că spitalul a achiziționat medicamente în afara Listei naționale, fără eficacitate dovedită. Într-un comentariu pentru audiovizualul public, membra grupului de lucru și deputatul în Consiliul regional, Lilia Bortici, a declarat că nu a semnat documentul din cauza unor puncte, ce nu au fost incluse în varianta finală, discutate la ședința comisiei.
Lilia Bortici, membră a grupului de lucru, deputat în Consiliul regional: ”La ultima ședință au fost discutate rezultatele verificării spitalului de către comisie. S-a luat o decizie comună cu privire la fiecare punct, dar o parte dintre acestea nu au fost incluse în variant finală a documentului, iar altele au fost modificare semnificativ. În special, lipsesc informațiile privind rezultatele activității spitalului în anul 2023: implementarea metodelor moderne de tratament, deschiderea de noi secții, spectrul și numărul de servicii medicale prestate”.
Potrivit deputatului, nu au fost identificate încălcări privind achiziționarea medicamentelor, iar situația care s-a creat este una sistematică și apare la multe instituții din țară din cauza faptului că Centrul Expertizelor de Stat al Ministerului Sănătății nu a aprobat protocoalele de tratament pentru toate bolile. Medicii trebuie să decidă singuri cum să trateze pacienții. În același timp, într-un comentariu pentru audiovizualul public, directorul general interimar Dmîtro Dombrovski, a afirmat că spitalul a achiziționat medicamente incluse pe Lista Națională și din afara ei, deși într-o rezoluție a guvernului nu se menționează că aceste achiziții trebuie să fie separate. Spitalul a cumpărat toate medicamentele necesare la indicația șefilor de secții din spital, în funcție de numărul aproximativ de pacienți – 90% dintre medicamentele achiziționate sunt de producție ucraineană. De asemenea, medicamentele au certificate care atestă că acestea sunt sigure și eficiente.
Vom reaminti, Spitalul regional a fost supus unui control la indicația Ministerului Sănătății în care se specifică – ”în anul în curs spitalul a achiziționat medicamente cu o presupusă eficacitate clinică dubioasă în valoare de peste 14 milioane de grivne”, motiv pentru care s-a propus să se efectueze verificări și să se reacționeze în cazul în care se constată încălcări. La Consiliul regional și Adminsitrația militară regional au fost create două grupuri de lucru, comisia Consiliului regional și-a finalizat activitatea pe 20 octombrie. Într-un comentariu, președintele grupului de lucru al Consiliului regional, Ivan Șevciuk, a afirmat că nu au fost descoperite încălcări, dar au decis să propună Ministerului Sănătății actualizarea listei naționale de medicamente. Administrație regională de stat a finalizat verificarea spitalului pe 15 noiembrie, se specifică în răspunsul oficial. Rezultatele vor fi făcute publice după ce toți membrii grupului de lucru vor semna documentul final.
Urmăriți-ne pe Telegram