Autoritățile regiunii Cernăuți intenționează să inaugureze un Centru de reabilitare medicală pentru militari
Într-unul dintre spitalele regiunii Cernăuți, militarii sunt învățați să vorbească din nou și li se fac masaje pentru regenerarea mișcărilor la mâini și picioare după răniri. Spațiul, în care au fost tratați pacienți bolnavi de coronavirus, a fost reamenajat într-o secție de reabilitare medicală pentru 20 de pacienți, informează audiovizualul public Suspilne.
Pentru achiziționarea echipamentul necesar, au fost colectate fonduri de la sponsori. În același timp, în regiunea Cernăuți se construiește și un centru de reabilitare medicală, unde vor fi tratate 50 de persoane. Respectivul centru este programat să fie deschis în primăvara anului 2024, a declarant adjunctul șefului admisnitrației militare regioanle, Aliona Atamaniuk.
Vasîli Zalișciuk, șeful secției de traumatologie: ”Un pacient a fost adus cu o traumă în urma exploziei unei mine, are multiple fracturi la picioare. I s-a acordat asistență medicală prin fixarea și stabilizarea gambei cu un aparat de fixare externă. Acum, prioritatea noastră este stabilizarea sănătății pacientului, luptăm împotriva infecției și a complicațiilor, vindecăm rănile. După aceasta, putem discuta despre înlocuirea metodei de tratament cu osteosinteză. În prezent, starea sănătății militarului este satisfăcătoar. Acestea sunt cele mai grave traume, ca urmare a exploziei minelor”.
Volodimir Hromiuk, directorul unității spitalicești: ”Spitalul nostru se află la intersecția a două drumuri… În ultimul timp, la noi ajung pacienți din unități militare nu doar din regiunea noastră, ci și din regiunile învecinate și din întreaga Ucraina. Aceștia vin cu diferite tipuri de traume, cu diverse tulburări ale sistemului nervos, iar în spital avem o echipă multidisciplinară formată din medici chirurgi, terapeuți, fizioterapeuți, psihologi, ergoterapeuți. Personalul secției noastre are mai mult de 20 de persoane. Avem sala de terapie fizică, unde lucrează direct specialiștii și medicii noștri militari și fizioterapeuți, asistenții, ajutând pacienții noștri, inclusiv militarii, să treacă prin diverse proceduri care îi ajută să-și recupereze funcțiile vitale ale organismului.
Potrivit militarului cu indicativul “europeanul”, personalul medical și cei de la cantina se comport cu noi de parcă ar fi niște îngeri păzitori, aa grijă de noi de parcă am fi copiii lor, întotdeauna ne ajută.
Volodimir Hromiuk, directorul spitalului: ”Aici sunt 20 de saloane, planificăm să extindem secția noastră, intenționăm să fie cu 30 de paturi, dar pentru aceasta sunt necesare fonduri suplimentare. Secția de reabilitare a fost reparată din banii donate d eprietenii noștri, de colegi, încercăm să îmbunătățim și să actualizăm condițiile de tratare a pacineților, având în vedere și incluziunea și toate celelalte aspecte. Este nevoie de multă, multă finanțare, pentru că, de obicei, implic toți prietenii, ei știu cu toții că trebuie să ajute spitalul, vor sau nu, dar întotdeauna contribuie cu bani, așa că aceste-s resurse proprii, dar ne ajută și sponsorii”.
Aliona Atamaniuk, adjunctul șefului administrației militare regionale Cernăuți: ”În prezent funcțioenază o secție de reabilitare la Spitalul clinic regional și la Spitalul central din Cernăuți. Există deja o subdiviziune de reabilitare în orașul Storojineț și o o secție de reabilitare la Vașkivți. Intenționăm să inaugurăm un Centru regional de reabilitare a militarilor răniț conform proiectului Recoveri, va fi dotat cu 50 de paturi”.
Urmăriți-ne pe Telegram