Seimul Poloniei a aprobat modificările regulilor de asistență pentru refugiații ucraineni
Seimul Poloniei a adoptat miercuri modificările legii privind ajutorul acordat cetățenilor Ucrainei în legătură cu războiul, care prevăd, printre altele, prelungirea termenului de legalitate a șederii pentru ucraineni, informează Evropeiska Pravda cu referire la RMF24.
Amendamentul la legea “Privind ajutorul acordat cetățenilor Ucrainei în legătură cu conflictul armat pe teritoriul Ucrainei” prevede, printre altele, prelungirea până la 30 septembrie 2025 a termenului de legalitate a șederii pentru ucrainenii care au obținut numărul PESEL UKR, precum și corelarea, începând de anul viitor, a plății “800 plus” (800 de zloți pe lună pentru un copil) de școlarizarea obligatorie pentru copiii ucraineni.
Ordonanța extinde, de asemenea, accesul la plăți medicale, familiale și sociale, la plăți acordate de instituția de asigurări sociale (ZUS) și posibilitatea de a locui în centre de cazare colective.
Amendamentul stabilește, de asemenea, o perioadă maximă de 36 de luni, în care elevii pot participa la cursuri suplimentare gratuite de limba polonă. Decizia va afecta elevii care au început să frecventeze cursurile în anii școlari 2022/2023 și 2023/2024.
Legea prevede, de asemenea, introducerea de noi reguli de confirmare a identității cetățeanului ucrainean care solicită obținerea numărului PESEL. Singura modalitate de confirmare a identității va fi prezentarea unui document de călătorie valabil.
Ordonanța prevede, de asemenea, că, începând cu 1 iulie, finanțarea sprijinului sub formă de cazare și hrană pentru refugiații din Ucraina, care se află într-o situație deosebit de dificilă, va fi posibilă doar pe baza unui contract semnat cu voievodul local competent sau cu autoritatea locală care acționează în numele voievodului. Regulile de participare la costurile de cazare și hrană în centrele de cazare colective vor fi, de asemenea, modificate astfel încât colectarea subvențiilor să fie mai eficientă decât în prezent.
Proiectul de amendamente la lege a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și Administrației, în colaborare, printre altele, cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Familiei, Muncii și Politicilor Sociale, Ministerul Sănătății și Cancelaria Prim-ministrului.
Legea, cu excepția unor dispoziții, va intra în vigoare la 1 iulie. Acum va fi trimisă spre examinare Senatului.
Urmăriți-ne pe Telegram