UE a început să discute despre sancționarea Ungariei și a guvernului condus de Viktor Orban pentru activitățile sale internaționale
Uniunea Europeană a început să discute despre sancționarea Ungariei și a guvernului condus de Viktor Orban pentru activitățile sale internaționale, inclusiv pentru medierea în încetarea războiului din Ucraina. Informațiile au fost publicate într-un articol de Evropeska Pravda.
Viktor Orban utilizează statutul de președinție europeană fără acordul celorlalți membri ai UE, iar acest lucru a început să irite partenerii europeni ai Ungariei.
Până acum, în UE nu s-au încheiat niciodată înainte de termen mandatele statelor care dețin președinția, însă Uniunea are posibilitatea de a face acest lucru.
Președinția Ungariei în Consiliul UE, care a început la 1 iulie, ar trebui să dureze 6 luni, însă această perioadă nu este fixată strict. Articolul 16 din Tratatul de la Lisabona menționează doar că președinția este realizată pe bază de rotație egală, iar termenele și ordinea acestei misiuni onorifice sunt stabilite la un summit UE. Pentru aprobarea acesteia, este suficient un vot cu majoritate calificată.
Așadar, nu există obstacole juridice pentru a lua scaunul Ungariei la următorul summit. De exemplu, termenul președinției Ungariei ar putea fi scurtat și aceste funcții ar putea fi transferate Poloniei, care ar trebui să preia președinția Consiliului UE începând cu 1 ianuarie, dar tehnic ar putea fi pregătită să-și asume aceste funcții cu câteva luni mai devreme.
Surse din Bruxelles subliniază deja această posibilitate, care va fi enunțată ca o “amenințare blândă” pentru Orban la întâlnirea ambasadorilor statelor membre UE de miercuri și apoi la reuniunea Consiliului UE pentru afaceri externe din 22 iulie.
Cu toate acestea, în istoria UE nu au existat niciodată cazuri de încetare prematură a președinției, iar crearea acestui precedent nu este dorită de Uniune fără o nevoie urgentă. Colegii europeni ar prefera să-l convingă pe liderul maghiar să-și schimbe comportamentul pentru a evita acest pas. Acesta este în prezent scenariul principal.
Totuși, nu se poate exclude posibilitatea ca, în cazul continuării și escaladării conflictului, UE să fie nevoită să recurgă la măsuri extreme.
Urmăriți-ne pe Telegram