14 persoane din Bucovina și-au dat acordul pentru donarea de organe după deces
În regiunea Cernăuți, 14 persoane, dintre care 10 femei și 4 bărbați, au semnat declarații prin care își dau acordul pentru donarea de organe după deces. Această informație a fost confirmată de Centrul Regional de Transplant din cadrul Spitalului Clinic Regional Cernăuți, potrivit BucPress.
Dintre cei care și-au exprimat acordul, șase sunt angajate ale Spitalului Clinic Regional.
În ultimii ani, numărul celor care au optat pentru donarea post-mortem a crescut constant:
– 5 persoane în 2022,
– 3 persoane în 2023,
– 6 persoane în 2024.
De asemenea, aproximativ 10 familii au fost de acord cu donarea de organe a unui membru decedat, însă nu toate procedurile de transplant au putut fi realizate din cauza instabilității stării donatorului.
Ce înseamnă acordul pentru donarea post-mortem?
Acesta reprezintă un consimțământ exprimat în timpul vieții pentru prelevarea de organe în scopul transplantului sau pentru crearea de bioimplanturi. Prelevarea organelor este posibilă doar în cazul în care se constată moartea ireversibilă a persoanei (moarte cerebrală sau moarte biologică).
Orice persoană majoră și capabilă din punct de vedere juridic poate semna această declarație în formă scrisă. Declarația poate fi revocată oricând printr-o cerere scrisă, la fel cum se poate exprima și dezacordul cu donarea post-mortem.
Pentru a semna acordul, este necesară contactarea unui coordonator de transplant din cadrul spitalului regional, care va stabili un moment potrivit pentru redactarea și semnarea declarației. Sunt necesare documente precum pașaportul și codul de identificare.
Numărul de transplanturi realizate la Spitalul Clinic Regional Cernăuți
Prima operație de transplant din cadrul spitalului a avut loc în ianuarie 2022, când un rinichi a fost donat de o mamă fiului său. De atunci, în 2022 au fost realizate două transplanturi de rinichi de la donatori vii, un transplant de rinichi de la un donator decedat și două prelevări de organe de la donatori decedați.
În 2023 au fost realizate două transplanturi de rinichi de la donatori decedați și trei prelevări de organe. În 2024, au fost realizate două transplanturi de rinichi și un transplant de inimă, toate de la donatori decedați, precum și două prelevări multi-organ.
Numărul de pacienți care așteaptă un transplant
Până în august 2024, 25 de pacienți din regiune sunt în așteptarea unui transplant de rinichi, unul de ficat și unul de inimă. Cu toate acestea, numărul real al celor care necesită un transplant este mult mai mare, unii dintre aceștia aflându-se în proces de evaluare pentru a fi incluși pe lista oficială de așteptare.
Urmăriți-ne pe Telegram