Zelenski nu plănuiește să semneze legea care anulează schimbarea orelor — BBC Media
Potrivit surselor din echipa președintelui, Volodimir Zelenski nu intenționează să semneze legea adoptată în iulie, care anulează schimbarea orelor.
Despre acest lucru scrie BBC, citând propriile surse din anturajul șefului statului.
Este vorba despre legea inițiată de președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, privind calculul timpului în Ucraina, nr. 4201, care anulează schimbarea sezonieră a orei. Deputații au susținut-o în a doua lectură pe 16 iulie. Documentul a fost semnat de președintele Radei Supreme. La 21 august a fost trimis pentru semnare președintelui. Cu toate acestea, Zelenski încă nu l-a semnat.
Conform legii adoptate de parlament, în ultima duminică din octombrie, Ucraina trebuie să treacă pentru ultima dată la ora de iarnă. După aceea, în Ucraina ar trebui să rămână ora de iarnă.
Potrivit unei surse din echipa prezidențială, acest proiect de lege nu va fi semnat. În același timp, termenul pentru veto a expirat deja.
„Președintele nu intenționează să semneze,” a spus sursa jurnaliștilor de la biroul prezidențial.
O altă sursă din fracțiunea prezidențială a spus, de asemenea, că legea nu va fi semnată.
„Președintele Radei a forțat acest lucru, este ideea lui, așa că pentru a nu-l supăra, nu va fi veto, dar nici semnătură,” a spus sursa din Radă.
Potrivit acestuia, au analizat totul și au constatat dezavantaje pentru economie. De asemenea, sursa a adăugat că au ținut cont și de petițiile împotriva acestei inițiative legislative, la care ucrainenii au aderat.
Suspilne s-a adresat pentru comentarii la Biroul Președintelui și la Rada Supremă.
În noaptea de duminică, 27 octombrie, Ucraina va trece la ora de iarnă, adică va da ceasurile înapoi cu o oră.
Schimbarea orelor în Ucraina Ceasurile au fost ajustate toamna și primăvara de peste 40 de ani în Ucraina, de când Uniunea Sovietică a decis în 1981 să introducă schimbările între ora de vară și ora de iarnă. În Ucraina, ora de vară a fost unificată abia în 1996. Ajustările au avut loc întotdeauna în weekend pentru a oferi organismului o adaptare minimă.
Impactul schimbării orei asupra organismului uman Un studiu publicat în jurnalul The Lancet arată că desincronizarea cauzată de călătorii poate duce la lipsa somnului, dezorientare în timp și spațiu, precum și pierderi de memorie.
Rezultatele unui alt studiu, publicat în jurnalul Epidemiology, demonstrează că în primele zile după trecerea la ora de iarnă, numărul cazurilor de depresie diagnosticată crește cu 11%.
Observațiile asupra pacienților din secțiile de cardiologie din Germania și Țările de Jos au arătat că numărul accidentelor vasculare cerebrale crește cu 8% atât toamna, cât și primăvara.
Un alt studiu din 2020 a arătat că după trecerea la ora de vară în SUA, numărul accidentelor rutiere fatale crește cu 6%.
În prezent, Ucraina se află în al treilea fus orar UTC +3, deoarece la 31 martie Ucraina a trecut la Ora de vară a Europei de Est (EEST). Atunci ora a fost schimbată cu o oră înainte, de la 03:00 la 04:00, conform orei locale.
Începând cu 27 octombrie 2024, Ucraina va trece la UTC +2 / Ora Europei de Est (EET), adică cu două ore înainte față de timpul universal Greenwich.
Urmăriți-ne pe Telegram