Cultură
22 iunie 2021

“Omu-i un miracol al miracolelor” în viziunea lui Ilie Popescu

“Omu-i un miracol al miracolelor” în viziunea lui Ilie Popescu
22 iunie 2021

“Omu-i un miracol al miracolelor” în viziunea lui Ilie Popescu

Astfel se numește cartea doctorului în filologie, Ilie Popescu, recent apărută. Este o lucrare cu caracter filosofic, punând în evidență în totul Omul.

„Omul a luptat și luptă prin diverse mijloace și modalități pentru a-și dobândi fericirea, care depinde de alegerea lui: a îngerului căzut —Lucifer sau Sfânta Treime. De aici bucuriile/fericirea sau suferințele/calvarul lui”. Este un citat din „Argumentul” noii cărți a profesorului dr. Ilie Popescu. Și, poate tot prin voia Celui de Sus, lansarea volumului a avut loc în prima zi a săptămânii, în Ziua Sfintei Treimi. Și unul din scopurile principale ale acestei lucrări în viziunea autorului este importanța de a reveni întotdeauna la modul de viață conform învățăturii lui Iisus Hristos și parcă se pune pe sine însuși ca exemplu, iar ca dânsul au fost și sunt milioane, care au renunțat la ateismul comunist și s-au întors cu fața spre minunile lui Dumnezeu: Începe să trăiești din nou dacă vezi că n-ai trăit spiritual conform poruncilor lui Dumnezeu (Exodul 20:1-17) și învățăturii lui Iisus Cristos (Apocalipsa lui Ioan 14:12; CÎ, p.125). Cei care își vor propune spre lecturare această carte vor avea destulă bătaie de cap, însă vor afla, pe cât posibil, de ce în concepția expusă de prof. Ilie Popescu „Omu-i un miracol al miracolelor”.

La lansarea cărții, care avut loc în sediul Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” aveam impresia că mă aflu la o mini-intâlnire a absolvenților Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității naționale din Cernăuți, unde profesorul dr. Ilie Popescu a profesat timp de 44 de ani: aceasta înseamnă 44 de promoții sau două generații – părinții și copii lor. Moderatoarea acțiunii, neobosita și harnica colaboratoare a presei din regiune și profesoara școlară Eleonora Schipor, pătrăuceancă și ea ca și autorul cărții, ne-a oferit rând pe rând cuvântul doritorilor de al felicita pe autor cu prilejul apariției celei de-a 32-a cărți în preajma celei de-a 82-a aniversări pe care își va sărbători-o în zilele apropiate. Iar aceștea au fost prof. Cristina Paladian, șefa Catedrei la care a trudit autorul cărții, oamenii de creație Vasile Bâcu, Dragoș Olaru, Nicolae Hauca, Vasile Rauț care dețin Diplome de absolvire a Catedrei noastre, cum obișnuim să o numim cu mare drag. Un cuvânt aparte să zicem despre Lilia Govornean, pedagog, metodistă la Institutul postuniversitar de perfecționare a cadrelor didactice, care a trudit cu zel la pregătirea volumului pentru tipar. Anume dumneaei îi aparține întreaga parte tehnică: procesarea, paginarea, redactarea, alcătuirea copertei etc.

Dar nu numai la noi, studenții lui Ilie Popescu, s-a mărginit evenimentul: despre personalitatea autorului au vorbit dr. doc. Felicia Vrâncean, profesoară la Catedra de Filologie Română și Clasică, jurnalistul Nicolae Toma, redactorul șef al ”Zorilor Bucovinei”, scriitoarea Maria Toacă, Nicolae Bodnariuc, directorul Școlii din Oprișeni, poetul și traducătorul Valerii Țîbulenko, Nicolae Pridie, starostele corului ”Dragoș Vodă”. Nu au lipsit nici pătrăucenii săi dragi. Alături de cunoscutul lor consătean au fost Maria Ștefureac, șefa bibliotecii din Pătrăuții de Jos, Larisa Popescu, conducătoarea ansamblului coregrafic ”Mugurel”, Natalia Balan, conducătoarea artistică a Casei de Cultură, Gheorghe Fedorean, deputat în consiliul local și fost primar al satului.

Prof. Ilie Popescu, cunoscut de mulți ani ca președinte al Societății regionale „Golgota”, întreaga sa viață iubește să tălmăcească expresiile înaripate, pe care le-a cules mereu, activitate de care nici noi, studenții, nu am fost scutiți. De aceea, înțelegând prea bine că „pasărea pre limba ei piere”, îi dorim domnului profesor să mai lanseze câteva cărți cu atât mai mult că le are pregătite pentru tipar. Așa, cât ar putea în următoarele două decenii.

De precizat că, cartea „Omu-i un miracol al miracolelor” a văzut lumina tiparului grație înțelegerii și sprijinului financiar parțial acordat de doamna Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți și d-lui Ilie Popa, profesor universitar, dr. inginer, președintele Fundației Culturale „Memoria” – filiala Argeș (Pitești-România). Pentru popularizarea cărţii, în bibliotecile şi școliile din regiunea Cernăuţi vor fi organizate lansări ale ei, autorul având posibilitate să se întâlnească cu cititorii de diferite vârste.

Nicolae Șapcă, redactor-șef al ziarului „Monitorul Bucovinean”

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 494


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți