Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
06 aprilie 2021

“Regele naiului” Gheorghe Zamfir a împlinit 80 de ani

“Regele naiului”  Gheorghe Zamfir a împlinit 80 de ani
06 aprilie 2021

“Regele naiului” Gheorghe Zamfir a împlinit 80 de ani

Compozitorul, muzicianul și instrumentistul român Gheorghe Zamfir, cunoscut drept „Regele naiului” își sărbătorește astăzi cea de-a 80-a aniversare din care mai mult de 55 au fost dedicați unei cariere excepționale. A compus peste  300 de lucrări,  are mai mult de 190 de albume înregistrate și 120 de milioane vândute.  De asemenea, este câştigătorul a 120 de discuri de aur și platină. De altfel,  este singurul artist european căruia i-au fost acordate două discuri de aur în Statele Unite. În plus, naistul Gheorghe Zamfir apare pe soundtrack-ul mai multor capodopere cinematografice, europene și americane.

Gheorghe Zamfir s-a născut la 6 aprilie 1941, la Găiești, județul Dâmbovița, România. A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București. A fost mulți ani dirijorul unuia dintre cele mai mari ansambluri folclorice din România  - „Ciocârlia”.

În 1970, Gheorghe Zamfir formează primul taraf concertistic. În 1972, creează stilul Nai-Orgă, introducând repertorii noi şi lărgind considerabil paleta expresivă de interpretare a naiului, include naiul în orchestra simfonică cu stilul „Pop”.

Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

După o carieră muzicală de succes, în 1982, în plin comunism, dedică un concert lui Dumnezeu. Cade în dizgrația cuplului Ceaușescu. Este nevoit să plece în exil. Cariera sa continuă și în exil, bucurându-se de succes mondial. Primește numeroase premii și distincții. Printre distincțiile și premiile primite de-a lungul vieții, amintim: medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei „Artă-Științe și Litere” a Franței, discuri de aur în Elveția și Germania, medalie de aur de la Asociația de Muzică și Divertisment din Franța și nu numai.

Dincolo de talentul muzical de neegalat, Gheorghe Zamfir este și un pictor cu har. El a avut mai multe expoziții, atât în țară, cât și în afară. Totodată, el a publicat și cărți de-a lungul carierei, printre care autobiografia „Binecuvântare și blestem” și volumul de versuri „În inima întristată a barocului”.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 750


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți