Cultură
Redactor: Marin Gherman
24 februarie 2021

„Azi e Dragobetele, se sărută fetele”

„Azi e Dragobetele, se sărută fetele”
24 februarie 2021

„Azi e Dragobetele, se sărută fetele”

În fiecare an pe 24 februarie românii de pretutindeni sărbătoresc Dragobetele. În mitologia românească, Dragobete era zeul tinereţii, al veseliei dar şi al iubirii. Este o sărbătoare autohtonă a dragostei, care îşi are rădăcinile în tradiţiile dacice şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, marca simbolic şi începutul primăverii.

Dragobetele este un personaj transmis din generaţie în generaţie de la vechii daci, transformat mai apoi într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Conform unor legende populare, Dragobetele este chiar fiul babei Dochia, un tânăr chipeş şi iubăreţ care obişnuia să seduca toate femeile care îi ieşeau în cale. Totuşi, în zilele noastre, Dragobetele reprezintă pentru români simbolul suprem al dragostei autohtone. Celebrarea Dragobetelui se bucură de o simbolistică aparte, extrem de bogată şi interesantă. Acesta reprezintă atât începutul, cât şi sfârşitul, începerea unui nou anotimp, moment în care natura începe să prindă viaţă, dar şi sfârşitul desfrâurilor lumeşti deoarece începe Postul Sfânt al Paştelui.

În vremurile de demult şi în unele zone chiar şi în prezent, de Dragobete tinerii îmbrăcaţi în faine frumoase obişnuiesc să se adune în păduri şi să culeagă buchete cu primele flori ale primaverii. Culesul floilor se face cu voie bună dar şi cu cântece şi un fel de joc numit zburătorit.Participanţii la sărbătoare, în concordanţă cu tradiţia sunt consideraţi binecuvântaţi în acel an, bucurându-se de toate din belşug, fiind feriţi de boli. O superstiţie din popor spune că persoanele care nu sărbătoresc această zi sunt pedepsiţi să nu poată iubi în acel an.

Tot în această zi bătrânii din sat se preocupă  mai mult decât de obicei de animalele din ogradă. Tot în această zi sacrificarea animalelor este interzisă.

În unele regiuni, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca şi noaptea de Bobotează. Tinerele care doresc să îşi afle ursitul îşi pun sub pernă busuioc sfinţit, sperând că Dragobetele le va ajuta să-şi găsească ursitul.

Pentru toţi, sărbătoarea dragostei este socotită una de bun augur pentru treburile mărunte, nu şi pentru cele mari. Se crede că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an mai îmbelşugat decât ceilalţi.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1386


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți