Cultură
Redactor: Sergiu Barbuța
22 septembrie 2021

„Cernăuți. Obiecte pierdute”. Lansare de carte la Chișinău

„Cernăuți. Obiecte pierdute”. Lansare de carte la Chișinău
22 septembrie 2021

„Cernăuți. Obiecte pierdute”. Lansare de carte la Chișinău

Joi, 23 septembrie 2021, la Librăria din Centru (Chișinău), va avea loc lansarea volumului „Cernăuți. Obiecte pierdute”, de scriitorul Mircea A.Diaconu, profesor al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Purtând sigla editurii Cartier din capitala Republicii Moldova, cartea prezintă o frescă a Cernăuțiului interbelic clădită pe anunțurile vremii apărute în frumosul oraș de pe Prut, informațiile primite prin intermediul acestora purtându-l pe cititor într-o lume diversă și complementară. 

„Cernăuți. Obiecte pierdute e un mozaic pornit de la o idee isteață eminent. Anunțurile decupate (și aranjate astfel încât laitmotivul obiectelor pierdute să nu fie doar o cheie muzicală a compoziției, ci și un simbol al nostalgiei nescrise) sunt nu doar transparențe spre o lume pierdută, ci chiar un mod epifanic al acesteia. O lume pestriță și extrem de vie răsare de sub fresca de anunțuri, un Cernăuți bântuit de criminali, hoți, borfași și escroci (veniți de peste tot, unul dintre ei fiind originar chiar din Oradea Mare), dar și de sinucigași din amoruri nenorocite ori de domnișoare simpatice în căutare de conversație cu un domn sau, dimpotrivă, de domni dorind căsătorie bazată pe adevăr, dreptate, egalitate și sinceritate; mercuriale pentru piețe, hoteluri și birjari, norme pentru petrecerile și plaja de la Cârdul Gâștelor, meciuri, vizite regale, spectacole etc., etc. – totul într-un vârtej care se transformă  într-o vivace poezie obiectuală.” (Al.Cistelecan - unul dintre cei mai importanți și influenți critici literari români contemporani).

„Or, tocmai zilele și nopțile din Cernăuții interbelici fac obiectul acestei cărți – lumea aceea, cu edicte, restaurante, hoți, farmacii, Baia Sofia, autoturisme, crime, concerte, birje, Parcul Dominic, Gara Centrală, tramvaie și așa mai departe. La Belle Époque murise, dar ritmurile ei încă vibrau și nu, pe cât se crede, atât de vizibil agonic. Febrilitate europeană? Tumult hrănit de noile granițe și de schimbarea autorităților? Fervoare românească? Întrebări implicite care dau seamă mai mult despre ruina altor timpuri decât despre concretețea lor. Și cum nu locuiesc în Cernăuți, în acei Cernăuți – mă visez doar uneori pe strada Regina Maria sau mă bănuiesc în vreo carte poștală de-acum 100 de ani –, citind fragmente din „Glasul Bucovinei”, măcar am sentimentul că locuiesc în limbaj. Marile fracturi, pe care istoria nu poate decât să le inventarieze, deși le provoacă, ajung finalmente limbaj; sunt limbaj. (…)

Oricum, cu existența lor cotidiană mutată în limbaj, Cernăuții desenează o linie care trece prin Caragiale, Bacovia, A.E. Baconsky, Mircea Ivănescu etc. „Erau ziare, evenimente…”, ar spune din nou, pe urmele lui Bacovia, Șerban Foarță. Prin urmare, tocmai pentru că nu sunt o ficțiune, Cernăuții emană o energie care, în fervoarea ei, cosmopolită și națională deopotrivă, capătă forța jocului secund: act pur gratuit, deși tranzitiv, tocmai pentru că totul se petrece la nivelul limbajului. Farmecul este să vezi în spatele limbajului lumea, devenită iluzie. O prezență devenită absență. Sau mai degrabă viceversa.” (Mircea A.Diaconu)

Mircea A.Diaconu s-a născut pe 2 octombrie 1963 în Boroaia, Suceava. Este doctor în filologie al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, (1998) cu teza Mișcarea Iconar și literatura română din Bucovina între cele două războaie mondiale, coordonator prof. univ. dr. doc. Constantin Ciopraga.

A fost redactor șef al revistei Bucovina Literară, decan al Facultății de Litere, iar în prezent este prorector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Studiile critice sunt de o diversitate alarmantă, se ocupă programatic de mișcarea poetică Iconar, mai puțin cunoscută, datorită localizării ei cam excentrice față de capitala culturală a României, Bucureștiul, dar și față de capitala culturală a Moldovei, Iașiul. Mircea A.Diaconu face adevărate dosare monografice celor cinci reprezentanți ai mișcării, Mircea Streinul, Iulian Vesper, Traian Chelariu, George Drumur și Teofil Lianu, în Studii bucovinene.

Dintre numeroasele volume publicate, menționăm Cui i-e frică de Emil Cioran?, I.L. Caragiale, Fatalitatea ironică, Fețele poeziei, Fragmente critice, Atelierele poeziei, Ion Creangă, Nonconformism și gratuitate, Firul Ariadnei – 10 cărți de proză (și nu numai), Biblioteca română de poezie postbelică. Experiențe și existențe poetice, Metacritice.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 392


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți