Cultură
Redactor: Marin Gherman
12 octombrie 2020

„Chipuri în oglindă”: eseuri, tablete, interviuri de Ilie T. Zegrea

„Chipuri în oglindă”: eseuri, tablete, interviuri de Ilie T. Zegrea

În anul 2019 a văzut lumina tiparului cartea Chipuri în oglindă de Ilie Tudor Zegrea (Ilie T. Zegrea, Chipuri în oglindă: eseuri, tablete, interviuri, Cernăuți, Editura DrukArt, 2019, 216 p., lector – Doina Colesnicov), care include eseuri, tablete și interviuri realizate de autor în cei peste 50 de ani de activitate ziaristică.

Volumul include doar o parte a articolelor de publicistică scrise pentru ziarul „Zorile Bucovinei”, revista „Septentrion literar” sau difuzate în cadrul emisiunilor radiofonice în limba română a postului de Radio Cernăuți (astăzi, Radio Bucovina din cadrul audiovizualului public al Ucrainei).

Datorită acestei cărți cititorii au posibilitatea să afle care au fost, după opinia autorului, cele mai importante momente din viața culturală și social-politică a regiunii Cernăuți de la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea, momente la care a fost martor și a participat nemijlocit cu arma cuvântului poetul, publicistul, eseistul și traducătorul Ilie T. Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți.

Merită menționat faptul că Ilie Tudor Zegrea s-a născut la 3 iunie 1949 în satul Sinăuții de Jos, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți. În 1966 a absolvit școala medie din Tereblecea, iar în 1979 – Facultatea de Filologie (secția limba și literatura română) a Universității de Stat din Cernăuți (astăzi, Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți). A lucrat în redacția ziarului regional „Zorile Bucovinei”. În 1977 s-a angajat la redacția emisiuni radiofonice în limba română a Companiei Regionale de Stat Cernăuți pentru Radiodifuziune și Televiziune. În perioada 1999-2009 a fost șeful acestei redacții.

A debutat cu versuri în 1964 în presa din Chișinău. În 1977 publică volumul de versuri Timpul ierbilor (Ed. Carpați, Ujgorod). Ulterior a mai publicat volumele: Navigator în septembrie (Ed. Literatura artistică, Chișinău, 1983), Crinul îngândurat (Ed. Carpați, 1986), Oglinda retrovizoare (Ed. Hyperion, Chișinău, 1991), Singurătatea Apocalipsei (Ed. Eminescu, București, 1998), La marginea nopții (ediție bilingvă româno-ucraineană, Ed. Misto, Cernăuți, 2004), 101 poeme (Editura Biodava, București, 2010), Ștergând lacrimile singurătății (Ed. Misto, Cernăuți, 2012), Deschideți fereastra că ninge (Ed. Lumina, Chișinău, 2014), Timp fracturat, greieri de seară (Ed. DrukArt, Cernăuți, 2017).

Ilie T. Zegrea a fost membru-fondator și președinte al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți (1990). Este membru al Uniunilor Scriitorilor din Ucraina, România și Republica Moldova, membru fondator și președinte al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, redactor-șef al revistei „Septentrion literar”.

Autorul cărții Chipuri în oglindă scrie în „Cuvânt înainte” că întreaga lui activitate ca ziarist s-a desfășurat la o răscruce de veacuri și de milenii. „Noi mai credem în cartea pe suport de hârtie, cum apărea pentru prima dată acum câteva secole, mai optăm pentru lecturi în bibliotecă și pentru crearea unei biblioteci personale, spre deosebire de tinerii de astăzi care se pronunță tot mai insistent pentru digitizarea romanelor, volumelor de versuri sau a tratatelor filozofice”, precizează Ilie T. Zegrea.

Primul articol înserat în cartea Chipuri în oglindă este „În loc de colind. Scrisoare deschisă lui Mihai Eminescu”, în care autorul descrie situația românilor din nordul Bucovinei, adresându-se – în mod simbolic – poetului național Mihai Eminescu. Ilie T. Zegrea subliniază că în ținutul minunat, numit de poetul nepereche „dulce Bucovină”, se face speculă cu sfântul sentiment al dragostei de neam și de limbă. „După umila mea părere, adevărați patrioți ai neamului sunt cei ce muncesc zi de zi în școli, pe ogorul literelor, cei care șterg praful de pe zestrea noastră etnofolclorică, cei care ară și seamănă glia strămoșească și nu navetiștii, gălușcarii ce sunt deprinși să stea în capul mesei acolo unde se mănâncă și se bea”, menționează autorul. În articolul publicat în „Zorile Bucovinei” la 15 ianuarie 1997, ziaristul își cere scuze pentru curajul de a-i transmite poetului național o scrisoare deschisă cu un mesaj de solidarizare: „Realitatea este aproape insuportabilă și prea am uitat cu toții că în ziua Dumneavoastră de naștere ar trebui să încercăm o purificare a sufletului”.

Volumul, în linii mari, este dominat de o idee a purificării și strângerii rândurilor în mediul comunității românești din Ucraina. Articolele apărute în presa regională din Cernăuți și semnate de Ilie T. Zegrea au avut ca scop să reflecte problemele cu care se confruntă românii din Ucraina (identitare, culturale, politice, sociale, economice ș.a.), dar și problemele din interiorul acestei comunități (fragmentarea, pasivitatea, indiferența, refuzul la reperele culturale sacre, dialogul disfuncțional între generații ș.a.). Volumul estru structurat în 3 capitole: „Din drumul Damascului” (include articole și eseuri pe teme cultural-identitare, dar și publicistică politică), „Firul cu plumb” (interviuri cu personalități ale culturii române: Emil Loteanu, acad. Răzvan Theodorescu, Dimitrie Vatamaniuc, Vasile Levițchi, Radu Cârneci ș.a.) și „Accente” (eseuri și tablete apărute în cadrul rubricii cu același nume în ziarul „Zorile Bucovinei”, care nu mai apare pe suport de hârtie).

Ilie T. Zegrea analizează viața culturală a românilor din regiunea Cernăuți în contextul proceselor politice naționale și globale. În articolul „Noi nu suntem diasporă”, publicat în „Septentrion literar” în 2013, autorul subliniază că românii din Ucraina nu sunt diasporă pentru că locuiesc aici „de când e lumea și pământul”: „Cu rădăcini adânci, puternice, de milenii în pământul strămoșesc, nu poți fi considerat de cineva drept un străin la tine acasă”.

În alte articole publicistul cernăuțean critică utilizarea de către presa vremii a termenilor de „nord-bucovinean” și „sud-bucovinean”, scriind că Bucovina este un tot întreg istoric. Autorul se plânge pe lipsa unui dialog între generații, pe refuzul „de a încerca să înțelegi problemele celui de alături”. Sunt analizate și problemele cu care se confruntă presa de limba română din regiunea Cernăuți. Ziaristul atrage atenția cititorului atât asupra condițiilor politice în care funcționează această presă, cât și asupra carențelor funcționale ale spațiului informațional românofon din Ucraina. În articolul „Presa liberă și (in)dependentă … de toate”, Ilie T. Zgerea scrie că „un ziar, ca să devină un bun al tuturor, trebuie să aibă grijă, în primul rând, de crearea unui contingent de autori talentați și competenți… Astăzi, din nefericire, tot mai multă lume crede că dacă ai studii filologice poți deveni automat, peste noapte, și ziarist”. Autorul se plânge în articolul „Grafomania ne consumă hârtia” pe scrisul infect și agramat din cărțile apărute în regiunea Cernăuți: „Această maculatură atacă inima și cugetul omului, poluează grădina literaturii și strică gustul cititorului”.

Sunt analizate și alte tendințe din cadrul comunității românești din Ucraina: depărtarea culturii bucovinene de tradițiile autohtone, lipsa de management eficient în presa scrisă, manipularea opiniei publice cu ajutorul mass-media, degradarea învățământului românesc din nordul Bucovinei, relațiile asociațiilor românești cu statul român, dar și cu statul ucrainean etc. Textele sunt dominate de ideea că limba este cartea de vizită a unei națiuni sau valuta forte a poporului. Autorul se întreabă: „De ce să nu avem aici, la Cernăuți, un monument al Limbii Române și Culturii Noastre Naționale, care să ne amintească și de strămoșii ce au locuit cândva pe aceste meleaguri și de datoria noastră de a păstra limba maternă, cultura și tradițiile, transmițându-le nepoților și strănepoților? Or, anume limba este valuta forte a unui popor, coloana vertebrală care ne ține pe verticală”.

Cartea include reflecții literare și publicistice despre cultura bucovineană și reprezentanții ei de vază. Crezul poetului Ilie T. Zegrea este dragostea față de limba română și față de cultura bucovineană. Autorul crede în capacitatea unei literaturi autohtone, fundamentată pe cultura poporului român și bazată structural pe valorile universale, de a determina o renaștere națională a românilor din Ucraina. Autorul este un idealist, dar și un analist pragmatic în același timp: pe de o parte ia în derâdere carențele comunității din care face parte, critică eșecul reformelor și al politicilor populiste, pe de altă parte, propune soluții culturale prin revenirea la rădăcinile neamului său. Articolele din această carte sunt pline de curaj, ele reflectă pulsația vremii și cu adevărat reprezintă o cronică a unor timpuri de răscruce, când s-au întâlnit două milenii, două generații, două tendințe geopolitice (anticomunismul și perioada de tranziție în estul Europei). Ziaristul Ilie T. Zegrea este un luptător pentru adevăr, în timp ce poetul Ilie T. Zegrea a rămas un copil îndrăgostit de cuvânt și de arta frumosului. Această dedublare interioară oferă cărții prezentate de noi o valoare inegalabilă, fiind o demonstrare a faptului că nici un timp dificil, nici-un regim politic sau cataclism social nu poate distruge, submina sau slăbi capacitatea omului de a fi om de creație și de a fi liber. O carte a libertății, o carte de istorie recentă, o carte care trebuie citită…

Marin GHERMAN, pentru Agenția BucPress din Cernăuți – www.bucpress.eu  

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 446
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți