Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
07 ianuarie 2021

„Colindă de crăciun” în Transcarpatia, sculpturi „deghizate” conform tradiției locale

„Colindă de crăciun” în Transcarpatia, sculpturi „deghizate” conform tradiției locale

„Colinda de Crăciun” a avut loc în Muzeul Transcarpatic de Arhitectură și Trai Popular din Ujgorod pe 7 ianuarie.

Potrivit Televiziunii Publice, colindele sunt interpretate în skansen de două ori pe an - pe 25 decembrie și pe 7 ianuarie.

Cu toate acestea, anul acesta, pe 7 ianuarie, vizitatorii nu au participat la tradiționalul festival regional, care se desfășoară întotdeauna în muzeu, ci la acțiunea „Christmas Carol”.

O tradiție frumoasă stabilită de mai mult timp în Transcarpatia: de Crăciun, mini-sculpturile din Ujgorod  sunt îmbrăcate în haine strălucitoare originale,  realizate de  maeștrii cu renume  Irina Lukashenko și Oksana Vasilyan.

„Anul acesta am decis să pregătim costume foarte frumoase și confortabile în stilul lui Hugge (stil scandinav), spune Irina Lukașenko, dar vremea a făcut unele ajustări. Aceste articole noi ar arăta grozav pe fundalul zăpezii în această iarnă. Dar acum plouă de mult în Ujgorod, iarna din acest an nu este prea generoasă. Așa că am decis să salvăm aceste costume până când vor veni înghețurile. Și iată  - unele dintre mini-sculpturile preferate îmbrăcate conform vremii de afară - haine de ploaie, glugi, salopete etc.

De Crăciun pe stil vechi meșterițele au îmbrăcat cu haine  noi și strălucitoare unele din monumentele  mici. Și, deși orașul era aproape gol în dimineața de Crăciun, sculpturile Libertatea, Miklos Bercheni și Christina Chuck, Schweik, Chontvari au început aproape imediat să fie fotografiate de trecători. Culorile luminoase ale costumelor mici adaugă o dispoziție bună într-o zi înnorată.

Din păcate, trebuie să adaug că tradiția negativă a rămas constantă - în fiecare an există rezidenți din Ujgorod  care fură rapid hainele de pe  sculpturi: în timpul realizării materialului, am aflat că preșul Sfântului  Nicolae a dispărut în doar o oră. Cineva a considerat că îi este foarte necesar ...

Elvira CHILARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 212


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți