Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
17 septembrie 2021

„În numele Tisei”, premiat în Ungaria – un film ce schimbă gândirea oamenilor

„În numele Tisei”, premiat în Ungaria – un film ce schimbă gândirea oamenilor
17 septembrie 2021

„În numele Tisei”, premiat în Ungaria – un film ce schimbă gândirea oamenilor

Filmul regizorului de origine ucraineană Dimitri Lyașuk „În numele Tisei” a câștigat primul loc la Festivalul Național de Cinematografie  al Filmelor de Mediu de la Gedelev, Ungaria.

La festivalul de film au fost prezentate peste 2.000 de filme din 90 de țări. Dintre acestea, juriul a selectat 4 filme străine și 3 maghiare, care au  și  concurat pentru primul loc.

Filmul  „În numele Tisei” tratează problema deșeurilor menajere care se aruncă în  râul Tisa. În special, gunoiul intră în Ungaria din Ucraina și România.

Dimitri Lyașuk însuși spune că unul dintre obiectivele importante ale filmului său a fost de a face oamenii, organizațiile și factorii de decizie să delibereze și să se schimbe. Până în prezent, filmul a fost văzut de aproape un milion și jumătate de oameni de la premiera sa în martie 2021.

 „Mă bucur că mesajul principal al filmului a ajuns la oameni și apoi au urmat acțiuni concrete. Este îmbucurător faptul că și în Transcarpatia a fost atrasă atenția asupra problemei și că unele dintre depozitele de deșeuri neautorizate au început să fie lichidate. Peste 40 de halde de gunoi de pe afluenții Borjava și Latorița au fost de asemenea curățate și s-au colectat câteva tone de deșeuri din plastic. La sfârșitul lunii septembrie, intenționez să mă întâlnesc cu autoritățile din Transcarpatia pentru a afla despre planuri specifice de viitor. În plus, Ministerul Protecției Mediului din Ucraina m-a informat deja într-o scrisoare despre planurile sale și a evaluat impactul educațional al filmului”, a spus Luyașuk.

Pe 16 iunie, a avut loc o conferință ucraineano-maghiară despre „Cooperarea transfrontalieră pentru o Tisă curată, unde a fost adoptată  o declarație.

O versiune dublată în limba ucraineană a filmului a fost lansată în luna mai. De atunci, a fost difuzat în Transcarpatia, pe canalele TV locale și va fi difuzat în curând la televiziunea națională. Ambasada Ucrainei la Budapesta a confirmat că filmul a ajuns și la președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky.

Pentru cei doi eroi ai filmului din Transcarpatia au reușit să adune aproape 15.000 de dolari drept donații, pentru care au fost achiziționate utilaje și echipamente speciale. În plus, orașul Coburg (Germania) a oferit 220 de coșuri de gunoi mari pentru Transcarpatia. Containerele sunt în prezent vămuite la granița cu Ucraina.

Elvira CHILARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 433


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți