Cultură
Redactor: Marin Gherman
02 martie 2020

„Primiți în dar un Mărțișor” – acțiune stradală la Cernăuți

„Primiți în dar un Mărțișor” – acțiune stradală la Cernăuți

La 1 martie 2020 Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, în parteneriat cu Consulatul General al României la Cernăuţi, a organizat  acțiunea stradală „Primiți în dar un Mărțișor”. Acest proiect cultural, ajuns la cea de-a patra ediție, a avut menirea să-i apropie şi mai mult pe bucovineni, să informeze cernăuțenii despre Sărbătoarea Mărțișorului, informează Agenţia BucPress.

Elevii de la Gimnaziul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți și de la școlile cu predare în limba română din comuna Mahala, împreună cu membrii Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, au pregătit peste 1000 de mărțișoare și felicitări scrise în cinci limbi (română, ucraineană, poloneză, germană și idiș) cu prilejul sosirii primăverii, care au fost distribuite cernăuțenilor și oaspeților orașului.

Acțiunea culturală „Primiți în dar un Mărțișor” a fost lansată la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”. Vitalie Zâgrea, președintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, a menționat scopul acestei acțiuni și partenerii manifestării, devenită tradițională pentru cernăuțeni. Edmond Neagoe, ministru consilier de la Consulatul General al României la Cernăuți a transmis un mesaj de felicitare tuturor românilor cu prilejul Zilei Mărțișorului, menționând că instituția diplomatică românească acreditată la Cernăuți a sprijinit cu entuziasm acest proiect al junimiștilor.


La evenimentul de lansare a acțiunii stradale a fost prezent și deputatul român Daniel Popescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, care, fiind invitat de membrii Consiliului Național al Românilor din Ucraina, a avut în aceeași zi o întâlnire cu liderii uniunii civice respective pe tema păstrării și prezervării identității naționale românești în regiunea Cernăuți. Daniel Popescu a venit de la București cu sute de mărțișoare, oferite mediului asociativ românesc din regiunea Cernăuți.  

Un mesaj de încurajare a unor asemenea evenimente, care implică tânăra generație, a fost rostit de Vasile Adascăliței, președintele Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa” din or. Dorohoi. Grupul vocal Mahala a interpretat în timpul evenimentului de lansare a acțiunii stradale cântece bucovinene despre limba maternă, Mărțișor și primăvară. 


După deschiderea oficială a celei de-a patra ediții a acțiunii culturale, elevii au ieșit în stradă, oferind cernăuțenilor mărțișoare însoțite de mesaje de felicitare cu prilejul sosirii primăverii.

Agenția de știri BucPress reamintește că ideea de a derula un asemenea proiect a fost lansată de junimiştii cernăuţeni şi susţinută de Consulatul General al României la Cernăuţi acum patru ani. Acțiunea culturală „Primiți în dar un Mărțișor”  a debutat atunci pe principala stradă pietonală din Cernăuţi, eveniment la care au fost prezenţi şi reprezentanţii instituţiei diplomatice române acreditate la Cernăuţi, membri ai comunităţii româneşti, elevi şi profesori, jurnaliști.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 797

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți