Cultură
Redactor: Marin Gherman
15 februarie 2022

120 de ani de la naşterea academicianului Teodor Bordeianu, originar din Marşinţi, regiunea Cernăuți

120 de ani de la naşterea academicianului Teodor Bordeianu, originar din Marşinţi, regiunea Cernăuți
15 februarie 2022

120 de ani de la naşterea academicianului Teodor Bordeianu, originar din Marşinţi, regiunea Cernăuți

Inginerul agronom Teodor Bordeianu, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 16 februarie 1902, la Marşinţi (Marșenița), azi în Ucraina.

Absolvent al Şcolii Superioare de Agricultură de la Herăstrău (1921-1925), şi-a continuat specializarea în pomicultură, legumicultură şi industrializarea fructelor la Berlin, unde şi-a susţinut şi doctoratul (1927), potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003). În 1939 a obţinut titlul de doctor docent. Profesor la Facultatea de Agricultură din Bucureşti (1941-1958). A fost autorul primului curs de pomicultură din ţara noastră şi primul director al Institutului de Cercetări pentru Pomicultură din România.

Şi-a adus contribuţia la înfiinţarea şi organizarea primelor staţiuni experimentale pomicole de la Bistriţa, Voineşti-Argeş (1952) şi Cluj (1953), la înfiinţarea colecţiilor pomologice şi a parcelelor experimentale. În cadrul Academiei Române a organizat un colectiv de cercetare cu ajutorul căruia, în colaborare cu staţiunile experimentale pomicole, catedrele de pomicultură de la institutele agronomice şi cu alţi specialişti, a efectuat pentru prima dată studiul principalelor bazine pomicole din România.

În cei 40 de ani de activitate ştiinţifică a scris peste 400 de tratate, monografii, cursuri, broşuri, articole şi studii, care au avut un rol însemnat în formarea specialiştilor şi în organizarea producţiei pomicole din România. S-a numărat printre fondatorii revistei de ştiinţă şi practică agricolă "Grădina, via şi livada", devenită mai târziu "Producţia vegetală. Horticultura", şi a făcut parte din comitetul de redacţie al revistei "Revue roumaine de biologie. Serie botanique". Membru al Academiei Române (corespondent, din 2 iul. 1955, apoi titular, din 21 mart. 1963).

A murit la Bucureşti, la 19 martie 1969.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 440


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți