Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
16 septembrie 2020

16 septembrie, semnificaţii istorice: Domnul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica, instituie leul ca monedă a ţării

16 septembrie, semnificaţii istorice: Domnul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica, instituie leul ca monedă a ţării

Azi, leul românesc împlineşte 179 de ani de când a fost introdus pe 16 septembrie 1836 de către domnul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica. Astfel, leul devine oficial moneda românilor, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale. Tranzacţiile, taxele, impozitele se plăteau în moneda straină – löwenthaler – taleri olandezi, cărora românii le spuneau “LEU”.

Talerul este strămoşul leului românesc şi al dolarului. Talerul olandez, „Lowenthaler”, era denumit de români „leu”, pentru că pe reversul său apare figura unui leu rămpânt (ridicat în două labe). Această monedă a circulat până pe la 1750 şi a intrat atat de bine în conştiinţa colectivă a românilor, încât a devenit o monedă de referinţă, scrie historia.ro

Legea monetară adoptată la 22 aprilie 1867 instituia leul ca moneda naţională, egal cu 100 de bani (moneda divizionară). Un leu românesc cântarea cinci grame de argint, sistemul monetar fiind bazat pe bimetalismul aur:argint. Pentru a ocoli pretenţiile turcilor, au fost puse în circulaţie mai întâi monedele divizionare de 1, 2, 5 şi 10 bani (în 1867). Ele erau din bronz şi au fost bătute la doua monetării din Birmingham (Anglia). Un an mai târziu, în 1868, au fost emise primele monede româneşti de aur, cu valoarea de 20 de lei, tirajul fiind simbolic de doar 200 de bucăţi.

La 3 martie 1870, se înfiinţează la Bucureşti Monetăria Statului, care bate, în acelaşi an, moneda de argint de un leu şi pe cea de aur de 20 lei. Punând în circulaţie aceşti bani, guvernul român „a ignorat pretenţia otomană” care se referea la existenţa pe monede a unui însemn al suveranităţii turceşti. În anii următori, sistemul monetar românesc avea sa fie întregit cu piesa de argint de 50 de bani şi cele de doi şi, respectiv, de cinci lei.

Stiai că talerul olandez a “inspirat” şi alte monede naţionale din sud-estul continentului european cum ar fi leva bulgărească sau leka albaneză. Moneda naţională a Bulgariei este “Leva” care în traducere înseamnă tot “LEU”, având aceeaşi origine ca cea a leului românesc.

Dolarul îşi datorează şi el numele tot talerului olandez. Emigranţii olandezi l-au dus în Lumea Noua unde din leeuwendaalder (denumirea în limba olandeză) a devenit dhaler şi apoi dolar.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 463


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți