Cultură
Redactor: Mariana Struț
21 februarie 2022

21 februarie - Ziua Internațională a Limbii Materne

21 februarie - Ziua Internațională a Limbii Materne
21 februarie 2022

21 februarie - Ziua Internațională a Limbii Materne

Ziua Internațională a Limbii Materne este sărbătorită pe 21 februarie în Ucraina și în întreaga lume. Sărbătoarea a fost inițiată în anul 2000 de UNESCO pentru a arăta că unicitatea limbii distinge o națiune de alta de pe planeta Pământ.

Data a fost aleasă nu întâmplător. Pe 21 februarie 1952 din cauza limbii materne a avut loc un conflict armat în Bangladesh. Atunci au murit 4 elevi. Limba maternă este un purtător de cunoștințe și valori care se transmit de la o generație la alta ca patrimoniu cultural imaterial. Din păcate, aproximativ 43% dintre limbile de astăzi sunt pe cale de dispariție, iar 40% dintre oameni nu au posibilitatea de a primi educație în limba lor maternă.

Există aproximativ 7.000 de limbi în lume, dar toate sunt grupate de oameni de știință într-un număr relativ mic de familii de limbi. Cele mai comune astăzi sunt limbile indo-europene, care sunt native pentru aproape jumătate din populația lumii. Ucraineana și româna sunt incluse în acest grup de limbi.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 307


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți