Cultură
Redactor: Marin Gherman
29 noiembrie 2021

210 ani de la naşterea scriitorului Alexandru Hasdeu (Hâjdeu)

210 ani de la naşterea scriitorului Alexandru Hasdeu (Hâjdeu)
29 noiembrie 2021

210 ani de la naşterea scriitorului Alexandru Hasdeu (Hâjdeu)

Scriitorul Alexandru Hasdeu (Hâjdeu), tatăl scriitorului B.P. Hasdeu, s-a născut la 30 noiembrie 1811, la Mişiurineţ-Ternopol (azi în Ucraina). După ce a învăţat la pensionul de pe lângă Seminarul Teologic din Chişinău (1822-1828), a urmat Facultatea de Drept din Harkov (1829-1832), potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003), citat de Agerpres.

Până în 1840 a practicat avocatura, fiind în acelaşi timp efor al şcolilor din Hotin, iar ulterior a fost profesor de istorie şi statistică în Volinia şi Podolia, la liceele din Viniţa, Rovno şi Cameniţa. Revenit în Basarabia, în anul 1850, a fost avocat la Chişinău şi Hotin.

În anul 1866, când s-a înfiinţat la Bucureşti Societatea Literară Română (Academia Română) a fost chemat ca membru al acestui for, dar împiedicat să plece la Bucureşti, a renunţat la calitatea de membru activ, trei ani mai târziu fiind ales membru de onoare (1870).

Cărturar cu înclinaţii prodigioase, a explorat domenii variate (botanică, drept, filosofie, istorie, folcloristică, literatură), fără a reuşi însă să-şi ducă la capăt proiectele. Preocupat în mod constant de descoperirea şi valorificarea folclorului românesc, publică poezii în manieră populară. Avea legături cu mai toţi cărturarii basarabeni, le cunoştea preocupările, lucrările publicate şi manuscrisele.

Era în măsură să scrie despre viaţa şi activitatea lor, aşa cum o şi face în revista "Teleskop" prin publicarea, în 1835, a articolului "Literaţii basarabeni", în care sunt prezentaţi, sumar, treisprezece cărturari, printre care Al. Donici, C. Stamatei, Tadeu Hâjdeu, Iacob Hâncul. Este autorul unui "Cântec despre Moldova", al cărui leit-motiv este iubirea faţă de Moldova şi faţă de istoria ei, un credo patetic, emoţionant, cu rezonanţe incantatorii.

A murit la 9 noiembrie 1872, la Cristineşti-Hotin (azi în Ucraina).

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 274


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți