Cultură
25 septembrie 2020

25 septembrie 1883: Inaugurarea Peleșului, așa cum a fost consemnată de Carol I în jurnalul său

25 septembrie 1883: Inaugurarea Peleșului, așa cum a fost consemnată de Carol I în jurnalul său
25 septembrie 2020

25 septembrie 1883: Inaugurarea Peleșului, așa cum a fost consemnată de Carol I în jurnalul său

În 25 septembrie 1883 avea loc inaugurarea Castelului Peleș de la Sinaia. Construit de Carol I din fondurile proprii, castelul avea să-i servească drept reședință de vară, dar și drept loc pentru anumite ceremonii oficiale. Aflați din Pagina de istorie de astăzi ce și-a notat în jurnalul său primul rege al românilor, în ziua inaugurării Peleșului.

Castelul Peleș a fost ridicat între anii 1879-1883, în stilul neorenașterii germane, cu un interior sobru, ce respectă întocmai tradiția germană a disciplinei. La realizarea lui au contribuit mai mulți arhitecți ai vremii care au trebuit să respecte toate dorințele cuplului regal, dar și să se încadreze într-un buget destul de restrâns.

În 1883 au fost terminate lucrările cele mai importante, iar inaugurarea a avut loc în 25 septembrie, deși ulterior au mai fost făcute și alte lucrări și au fost aduse îmbunătățiri castelului. De exemplu, în anul 1884 este instalată reţeaua electrică, iar la 1897 este construită centrala electrică. A fost, de altfel, primul castel electrificat din Europa.

În stilul său riguros și lipsit de arabescuri, Regele Carol I și-a notat în jurnalul său zilnic cum s-a desfășurat ziua mutării oficiale în Castelul Peleș:

 ”Ora 10 și jumătate singur pe jos la castel, unde totul e pregătit pentru sfințire. (…)Ploaia încetează. Ora 12 și jumătate sfințirea armelor din curtea castelului de către mitropolit. Cler, cor. Gardă de onoare cu muzică. D. Ghica, Rosetti, toți miniștrii în afară de Brătianu, Crețescu, președintele Curții de Casație, Grădișteanu, președinte al Curții de Conturi, prefectul Poliției, efori, prefectul de Prahova, președintele Consiliului general, generalii Cernat, Budișteanu, Fălcoianu etc. Ridicarea steagului este salutată cu salve. Stohr îmi înmânează cheia de la poarta centrală, pe care eu o descui. Citesc documentul de inaugurare și îl semnez. Mitropolitul sfințește întreaga clădire, aproape toate încăperile. Ora 2 dineu în sufrageria cea mare, 50 de persoane, de asemenea Gr. Sturdza, care a venit din Moldova. La dejun țin primul toast, în cinstea țării. D. Ghica în cinstea noastră. Apoi vorbesc Alecsandri, Rosetti, care e foarte călduros, mitroplitul și Cernat”, nota în jurnalului lui Carol I.

La decorarea Castelului Peleș au contribuit multe firme de prestigiu, printre care una din cele mai remarcabile a fost firma J.D. Heymann din Hamburg, care a realizat majoritatea decorațiunilor interioare ale castelului. Aceasta deținea la timpul respectiv și o foarte cunoscută fabrică de mobilier, regăsit în decoratiunile interioare ale vapoarelor de croazieră germane ale anilor 1900, precum și printre piesele de mobilier ale împăratului Japoniei.

După ce comuniștii l-au confiscat, închis și apoi redeschis ca muzeu, Peleșul a reintrat în proprietatea Regelui Mihai abia în anul 2007 și funcționează, în continuare, ca muzeu.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

RFI România

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 578


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți