Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
27 octombrie 2020

27 octombrie: Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual

27 octombrie: Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual

Anual, la data de 27 octombrie este marcată Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Învăţământ, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Tema pentru ediţia din 2020 a Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual este: “Fereastra ta către lume”. Documentele audiovizuale extind cunoaşterea noastră a lumii, transformându-ne în martori ai unor evenimente la care n-am fost prezenţi, oferindu-ne posibilitatea de a auzi cuvântări din trecut ale celor ce nu mai pot vorbi şi de a recupera întâmplări şi situaţii cu relevanţa istorică sau, pur şi simplu, inedite.

Această sărbătoare a fost adoptată în cadrul celei de-a 33-a Conferinţe Generale UNESCO (Paris, 1980) şi a fost marcată de atunci în întreaga lume. Primele înregistrări audio-video de la început de secol XX, precum filmele, programele de radio și de televiziune, sunt cu toate parte a patrimoniului cultural mondial. Pentru a ajuta la menținerea unei identități culturale a omenirii, Națiunile Unite au stabilit această zi ca pe una de sărbătoare, în condițiile în care sunt numeroase filme, programe audio și video care de-a lungul anilor, din diferite motive, au dispărut pentru totdeauna, pierzându-se astfel informații esențiale pentru istoria modernă. Fiecare înregistrare are ceva de spus despre epoca în care a fost creată, despre societatea timpului, despre economia sau chiar psihologia colectivă a celor care au creat-o. Fiecare eveniment, fiecare părticică de istorie poate fi prezentată în mii de moduri, dar este important ca generațiile viitoare să aibă acces la cât mai multe dintre aceste surse pentru a-și putea forma singure o ideea asupra trecutului. Documentele audiovizuale, precum filmele, programele de radio și de televiziune, reprezintă patrimoniul nostru comun și conține înregistrări realizate în secolele al XX-lea și al XXI-lea. Ele contribuie la susținerea identității culturale a unui popor. Numeroase documentare, adevărate tezaure, realizate de la inventarea tehnologiilor pentru obținerea imaginii și a sunetului și până în prezent, au dispărut. Aceste tehnologii permit popoarelor lumii să-și împărtășească mai bine experiențele, creativitatea și cunoștințele acumulate. Patrimoniului audiovizual din lume este supus degradării fizice și uzurii și poate fi distrus complet dacă nu intervenim. Ziua Mondială pentru Patrimoniului Audiovizual este destinată a fi platforma pentru sporirea gradului de conștientizare la nivel mondial a importanței conservării documentelor care formează patrimoniul audiovizual.

Scopurile urmărite prin marcarea Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual sunt aducerea la cunoștința publicului larg a importanței păstrării documentelor audiovizuale, sublinierea pericolului de deteriorare în care se află o parte a acestui patrimoniu, creșterea prestigiului cultural al patrimoniului audiovisual, scrie agerpress.
În vederea atingerii acestor obiective, la 27 octombrie se încearcă strângerea de fonduri, încheierea de acorduri naționale și internaționale între autoritățile cu responsabilități relevante pentru păstrarea amintitului patrimoniu, punerea pe agenda politică a importanței conservării materialelor audiovizuale de patrimoniu etc. Evenimentele dedicate Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual sunt organizate de arhivele de sunet și de film la nivel regional și național, de muzee și de biblioteci. Printre organismele internaționale care se implică în celebrarea zilei de 27 octombrie se numără Asociația Arhiviștilor de Imagini în Mișcare, Consiliul Internațional al Arhivelor, Federația Internațională a Arhivelor de Film, Federația Internațională a Arhivelor de Televiziune.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 230


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți