Cultură
Redactor: Marin Gherman
07 noiembrie 2018

800 de elevi români din regiunea Odesa, ajutați de România să vadă Cetatea Albă a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt

800 de elevi români din regiunea Odesa, ajutați de România să vadă Cetatea Albă a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a desfăşurat proiectul „Cheia spre Țară – excursii tematice pentru tinerii români din Basarabia istorică”, în perioada 27 octombrie – 4 noiembrie 2018 la Cetatea Albă din Sudul Basarabiei, Ucraina. Derularea proiectului s-a realizat în parteneriat cu Asociaţia Naţional - Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” – informează Agenția BucPress.

800 de persoane, din care 736 elevi şi 64 de cadre didactice sau părinţi însoţitori, din satele cu populaţie majoritar românească din Bugeac, au participat la o excursie impresionantă. În fiecare zi a acestei perioade, cel puţin două autocare au pornit din Ismail spre Cetatea Albă, cu rute de călătorie prin cinci raioane (Reni, Ismail, Chilia, Tatarbunar, Sărata), conform unui program bine stabilit.

Toţi copiii au fost încântaţi de ceea ce au aflat, cât şi de ceea ce au văzut legat de Istoria Neamului Românesc. Aproximativ 90% dintre elevi au vizitat pentru prima dată Cetatea Albă şi au remarcat însemnele româneşti pe lespezile originale de la cetate. Pentru câteva ore, cât s-au aflat între zidurile cetăţii, au simţit că fac şi ei parte din istorie.

Impresionanta fortăreață este localizată în Sudul Basarabiei, şi a reprezentat unul dintre punctele cheie ale apărării lui Ştefan cel Mare, dar a fost ocupată în 1940 de Uniunea Sovietică, iar după 1991 a devenit parte a Ucrainei. Un alt obiectiv a fost Muzeul oraşului, care este unul complet, prezentând istoria regiunii de la paleolitic până la al Doilea Război Mondial, dar şi etnografie sau istorie naturală.

Scopul acţiunii a fost acela de a facilita cunoaşterea unor realităţi din trecutul istoriei naţionale româneşti, în vederea recuperării şi menţinerii vii a memoriei istorice, şi a conştientizării apartenenţei la neamul românesc. Totodată, proiectul a vizat creşterea gradului de informare cu privire la valorile istorice, culturale şi spirituale româneşti, în sensul cultivării respectului faţă de acestea şi a asumării lor în viaţa cotidiană.

BucPress

 

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 343

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți