Cultură
18 februarie 2022

Activități caritabile în sfera culturii satului Pătrăuții de Jos

Activități caritabile în sfera culturii satului Pătrăuții de Jos
18 februarie 2022

Activități caritabile în sfera culturii satului Pătrăuții de Jos

Atât la căminul cultural, cât și la biblioteca centrală a satului Pătrăuții de Jos, au loc cele mai diverse activități culturale: date remarcabile, sărbători naționale și tradiționale, întâlniri cu oameni deosebiți, prezentări de carte, comemorări, expoziții pe diferite teme, recitaluri, concerte etc.

Zilele acestea am avut câteva măsuri cultural-literar-artistice, dar și comemorative dedicate unor anumite evenimente.

Primul a fost prilejuit de Ziua dăruirii cărților pentru biblotecă. Astfel în aceste zile am dăruit mai multe cărți pentru biblioteca noastră, deși facem acest lucru ori de câte avem prilejul. La acțiunea noastră, în afară de doamnele din sfera culturii și subsemnata s-au alăturat și câțiva copii din ansamblul de dansuri „Mugurel”, dar și membrii ai cercului literar „Lira”. Cu acest prilej am avut și o scurtă întâlnire cu fosta directoare a căminului cultural Elena Damian-Vasca, la biblioteca locală.

A doua măsură a fost dedicată scoaterii trupelor sovietice din Afganistan. Au fost pregătite expoziții de carte, întâlniri cu membrii cercului literar, iar prin efortul doamnelor din sfera culturii la câțiva dintre foștii participanți li s-au transmis câteva cadouri.

A treia măsură a fost vizita făcută familiei Tochiță din satul vecin Pătrăuții de Sus. Toți cunosc faptul că dl Dragoș Tochiță este un binecunoscut folclorist și publicist din partea locului. Toată viața a cules folclor, a publicat materiale prin ziare, poezii populare și a tipărit cărți, despre oamenii satului, deportați, file din istoria baștinii, obiceiuri legate de anumite sărbători etc.

Reamintim că în toamna anului trecut am fost și l-am felicitat cu prilejul jubileuli de 8 decenii de viață. L-am regăsit și de această dată bine dispus, atât doar că îl supără durerea de picioare. La fel,  am găsit-o bine dispusă și pe soția sa Raveca, care zilele acestea își va marca jubileul de 75 de ani. Ambii ne-au povestit lucruri interesante. Mai ales ne-au interesat cele legate de numele lui Simion Reli,  de la a cărui naștere vom marca în vara acestui 140 de ani. Simion Reli s-a născut în cătunul Pițuleni, nu departe de gospodăria familiei Tochiță. De asemenea a pregătit câteva strigături pentru unele dansuri românești specifice zonei pe care doamnele de la căminul cultural le pun pe scenă în permanență.

Sincere mulțumiri aducem harnicelor doamne din sfera culturii satului Pătrăuții de Jos: Maria Ștefureac, bibliotecară șefă, Larisa Popescu-Chedic, directoarea căminului cultural, Natalia Balan, conducătoare artistică la această instituție culturală, pentru efortul și munca depusă la pregătirea și desfășurarea tuturor acestor activități importante și interesante.

Eleonora SCHIPOR, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 293


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți