Cultură
01 aprilie 2021

Angajații Teatrului muzical-dramatic ”Olga Kobyleanska” din Cernăuți - în concediu fără plată

Angajații Teatrului muzical-dramatic ”Olga Kobyleanska” din Cernăuți - în concediu fără plată
01 aprilie 2021

Angajații Teatrului muzical-dramatic ”Olga Kobyleanska” din Cernăuți - în concediu fără plată

Teatrul muzical-dramatic din Cernăuți nu disune de fonduri pentru plătirea salariior. Din această cauză, angajații sunt trimiși forțat în concediu fără pată.

Administrația teatrului solicită peste 5 milioane de grivne de la bugetul regional, informează audiovizualului public regional UA:Bucovina. Potrivit șefului departamentului regional de cultură, Oksana Filipciuk, în buget nu există bani din cauza epidemiei coronavirus.

Actorii Oleksii și Lusiena  Nadkernicni lucrează mai mult de 10 ani la teatrul regional. Remunerarea lunară a unui actor nu depășeșete suma de 6 mii de grivne, acesta-i salariul nostru, spune Oleksii. Peste 3 mii de grivne sunt cheltuiete de familie pentru chiria unei camere în căminul teatrului. Familia educă un băiețel, așteaptă al doilea copil în sânul familei, dar salariul este prea mic pentru acoperirea celor mai elementare necesități, cu atât mai mult că în perioada pandemiei a fost anulată adaosul la salariu angajaților teatrului.

Potrivit actorului Oleksii, actualmnete nu sunt acordate premii bănești, dimpotrivă au fost anulate toate adaosurile la salariu. ”În situația de carantină cu rstricții  severe, toate localurile sunt închise, nimeni nu vrea să-ți ofere un loc de muncă, și atunci, ce trebuie să facă un actor?” Din cauza lipsei de finanțare, administrația teatrului i-a forțat să-și ia concediu fără plată pentru o perioadă de 15 zile. Actrița Liusiena Nadkernicina: ”Oare aceasta-i soluția în situația ce s-a creat în teatru? Să rămâi fără acel salariu, care și așa este mizerabil... Ambii lucrăm în teatru, actoria este vocația noastră, și atunci, este admisibil așa ceva: jumătate de lună fără plată... Cum să trăiești?”

Din bugetul regional, teatruului muzical-dramatic din Cernăuți i-au fost repartizate în anul în curs 18 din cele 25 milioane solicitate. Cu toate acestea, banii alocați nu sunt suficienți pentru a plăti salariu celor 140 de angajați, potrivit directorului teatrului, Iurii Marciak. În anul 2019, veniturile teatrului din vânzarea biletelor a depășit suma de 5 milioane de grivne, anul trecut – un milion, iar în anul în curs , din cauza carantinei teatrul nu are venituri, astfel încât actorii sunt trimiși forțat în concediu fără paltă. 

În anul în curs nu beneficiază de subvenționări și alte instituții culturale din regiune, potrivit șefului departamentului cultură, Oxana Filipciuk. Prin urmare, aceste instituții urmează să se autofinanțeze, spune funcționarul.

Departamentul cultură va acorda sprijin la implimentarea unor proiecte prin atragerea de diverse fonduri, subvenționări, dar instituțiile de cultură ar trebui să fie mai flexibile în activitatea lor, să se bazeze mai mult pe forțele și potențialul lor de a câștiga bani, deși, în actuală atmosferă a restricțiilor este foarte dificil.

Potrivit Oksanei Filipciuk, în a doua jumătate a anului, departamentul va solicita consiliului regional alocări de mijloace bănești pentru acest domeniu.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 592


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți