Cultură
12 octombrie 2020

Biblioteca raională „Gheorghe Asachi” din Herța a primit o donație de carte românească de circa 700 de volume

Biblioteca raională „Gheorghe Asachi” din Herța a primit o donație de carte românească de circa 700 de volume

Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți a donat Bibliotecii raionale „Gheorghe Asachi” din orașul Herța circa 700 de volume de carte românească, pe care le-a primit de la Colegiul Biblic „Vocea Evangheliei” din orașul Cernăuți.

Recent, junimiștii cernăuțeni, însoțiți de jurnaliștii români de la Agenția BucPress au vizitat biblioteca raională „Gheorghe Asachi” din orașul Herța, care duce o mare lipsă de literatură artistică în limba română. Situația nu este deloc îmbucurătoare nici în bibliotecile sătești din ținutul Herța, ne-a mărturisit doamna Elena Mihai, șefa rețelelor de biblioteci din acest raion. O parte din volume vor fi transmise bibliotecilor sătești.

Lucrătorii de la Biblioteca raională „Gheorghe Asachi” din Herța s-au bucurat de acest gest, adresând un mesaj de mulțumire Colegiului Biblic „Vocea Evangheliei” și Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți.

Potrivit unui reportaj realizat de BucPress TV, bibliotecile sătești din regiunea Cernăuți duc lipsă de literatură artistică în limba română. Numai în raionul Herța în cele 25 de biblioteci care funcționează, (12 -  în raionul Herța, 1 raională, 8 – în comuna Ostrița, raionul Herța și 4 în comuna Herța), fondul total de carte este de 220 mii de volume, dintre care doar 5,4 la sută sunt în limba română, 30 la sută în limba română cu caractere chirilice, iar restul volumelor sunt în limbile ucraineană și rusă. Cititorilor din satele românești ale ținutului Herța le este foarte greu să găsească o carte în limba maternă în biblioteca lor, ne-a relatat Tatiana Gheorghiu, șefa Bibliotecii din satul Culiceni, raionul Herța.

Reamintim că în decembrie 2017 Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți împreună cu Centrul Media BucPress au donat Bibliotecii raionale „Gheorghe Asachi” din orașul Herța peste o mie de volume de carte românească. Pe parcursul anilor 2017-2020 biblioteca a primit de la cele două asociații românești cele mai recente numere ale publicațiilor românești din regiunea Cernăuți: revistele „Prichindeii din Cernăuți”, „BucPress” și „Glasul Bucovinei”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 396
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți