Cultură
23 august 2016

Biserica „Sf. Nicolae” din Cernăuți va fi restaurată. Lucrările vor fi finanțate de enoriași

Biserica „Sf. Nicolae” din Cernăuți va fi restaurată. Lucrările vor fi finanțate de enoriași
23 august 2016

Biserica „Sf. Nicolae” din Cernăuți va fi restaurată. Lucrările vor fi finanțate de enoriași

Biserica ortodoxă cu hramul Sf. Nicolae de pe strada Ruska (Rusească) din Cernăuți va fi restaurată pe banii enoriașilor.

Părintele Octavian, parohul bisericii, a dat asigurat că lucrările de renovare nu vor modificarea aspectul inedit al clădirii. „Lucrul este în toi. Anul trecut, muncitorii specializați în executarea lucrărilor de construcție au înlocuit țigla, care avea nevoie de renovare de mult timp”, spune părintele Octavian. 

„La fel, optăm pentru restabilirea cupolei centrale a bisericii. Banii pentru executarea reparației, provin exclusiv din donațiile credincioșilor”. Construcția Bisericii Sf. Nicolae din capitala Bucovinei istorice a început în anul 1927, dar din lipsă de fonduri lucrările au fost oprite, fiind reluate abia peste zece ani.

Arhitecții sunt Radijevski, Virgil Ionescu și Alexandru Ivanov. Concursul pentru realizarea catapetesmei l-au câștigat pictorul de icoane Paul Molda și sculptorul Dumitrescu-Lowendal, care a executat lucrările în lemn.

Clopotele, cu o greutate de 948 și 592 kilograme, au fost turnate în Transilvania și instalate la 2 noiembrie 1938. Biserica a fost sfințită în ziua de 6 decembrie 1939. Astfel, aici pot fi identificate stilul neoromânesc (neobrâncovenesc), unele elemente ale renașterii și procedee tipice românești în compoziția ornamentală a lăcașului.

de Sergiu BARBUȚA, BucPress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1066


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți