Cultură
15 februarie 2021

Biserica „Sf. Trei Ierarhi” din Cernăuți – cripta Mitropoliții Cernăuților și Bucovinei

Biserica „Sf. Trei Ierarhi” din Cernăuți – cripta Mitropoliții Cernăuților și Bucovinei
15 februarie 2021

Biserica „Sf. Trei Ierarhi” din Cernăuți – cripta Mitropoliții Cernăuților și Bucovinei

Biserica cu hramul Sf. Trei Ierarhi, care se află în cimitirul orașului Cernăuți, a fost construită în anul 1881 de către mitropolitul Silvestru Morariu Andrievici, ca fiind cripta pentru Mitropoliții Cernăuților și Bucovinei. A fost sfințită la 26 mai 1884 de către Mitropolitul Silvestru. Pe atunci Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se săvârșea o singura dată pe an și anume când se pomeneau moșii de vară, sâmbăta de înaintea duminicii Rusaliilor. În acest paraclis mitropolitan au fost înmormântați următorii ierarhi: Episcopul Dositei Herescu și mitropoliții: Teofil Bendella, Teoctist Blajevici, Silvestru Morariu Andrievici, Arcadii Ciupercovici, Vladimir de Repta, Nectarie Cotlarciuc.

Odată cu venirea regimului totalitar-comunist, biserica, cripta a fost închisă și osemintele mitropoliților profanate de către bolșevici. În anul 1990, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, și prin lucrarea Sf. Duh paraclisul a fost renovat și deschis de către vrednicul de pomenire protoiereul Mihail Ivasiuc. Slujind Sf. Liturghie în duminici și sărbători timp de 16 ani, iar la 20 septembrie 2007 părintele s-a mutat la Domnul. Din anul 2007, temporar, timp de 6 luni, au slujit următorii preoți: Pavel Blaga, Alexandru Masepiuc si Ioan Gafca

În anul 2008 I.P.S. Onufrie  la  numit preot paroh pe Hristofor Gabor, fiind în această slujire duhovnicească până în prezent. În acești ani binecuvântați s-a efectuat reparația bisericii, a fost schimbat acoperișul, s-a făcut fațada, s-au pus geamuri noi. În interior biserica a fost pictată de către maestrul Ștefan Purici în stilul bizantin. Catapeteasma este sculptată în lemn de stejar. Acum se oficiază sf. Liturghie în duminici și sărbători.

Urmăriți în subsolul acestui text – un material video de Mihai Grosu pentru BucPress TV Cernăuți.

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 614


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți