Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
06 august 2020

Calendar ortodox: 6 august – Schimbarea la Faţă a Domnului

Calendar ortodox: 6 august – Schimbarea la Faţă a Domnului

Pe 6 august, credincioșii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la față. Sărbătoarea aceasta se mai numește și Transfigurarea Domnului, fiind descris ca un eveniment în care Iisus Hristos s-a înfățișat apostolilor săi într-o lumină nouă, pe Muntele Tabor. Potrivit evangheliilor sinoptice, Mântuitorul a devenit strălucitor, a vorbit cu proorocii Moise și cu Ilie, fiind numit Fiul lui Dumnezeu.

Schimbarea la faţă sau Obrejenia, cum mai este numită, reprezintă una dintre cele mai mari sărbători creştine şi datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor, acolo unde s-a petrecut minunea.

Potrivit tradiţiei, în această zi, se face o pomenire generală a celor trecuţi în nefiinţă. În anumite zone, se aduc struguri la biserică şi se împart credincioşilor.

Tot în această zi, trebuie sa eviţi cu orice preţ să te cerţi cu cineva sau să fii certat de cineva. Se spune că, dacă se întâmplă asta, aşa va fi următorul tău an. Fetele trebuie să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai creşte părul. Tot astăzi este interzis scăldatul deoarece apele încep să se răcească şi creşte riscul îmbolnăvirilor. De asemenea, schimbarea la faţă de pe 6 august este o zi importantă şi pentru calendarul viticol. Astăzi nu se lucrează în vie, dar se duc la biserică struguri din recolta nouă, se binecuvântează, apoi se împart credincioşilor. Tradiţia mai spune că astăzi nu se spală, deoarece veţi fi năpădiţi de ploşniţe şi păduchi. Femeile însărcinate trebuie să postească, pentru a avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi. Trebuie neapărat să evitaţi călătoriile, pentru că vă veti rătăci. Pentru spor şi sănătate, se duc ofrande la biserică. În popor, această sărbătoare este privită şi ca începutul toamnei.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 169

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți