Cultură
Redactor: Marin Gherman
29 iunie 2020

Calendar ortodox: Sfinții Petru și Pavel – 29 iunie

Calendar ortodox: Sfinții Petru și Pavel – 29 iunie

Pe 29 iunie îi sărbătorim pe Sfinții Petru și Pavel, zi în care peste 500.000 de români își serbează onomastica. Numele de Petre și Petra, cu diminutivele și derivatele care au decurs din ele, sunt de departe cele mai purtate de români. Prin urmare, sărbătoarea sfinților Petru și Pavel este una dintre cele mai populare în România.

În tradiția populară, ziua Sfinților Petru și Pavel este denumită și Sânpetru de vară, zi care marchează miezul verii agrare și începutul secerișului.

Se spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie și căldură, având puterea de a arunca grindina pe pământ atunci când observă că oamenii se îndepărtează de credința în Isus Hristos. Potrivit tradiției populare acesta apare ca un om obișnuit având straie țărănești, lucrează pământul și crește vite.

Cât despre Sfântul Pavel se știe că a pornit în trei mari călătorii de-a lungul vieții, perioadă în care a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. Acesta a fost ucis din porunca împăratului Nero în anul 67 fiind amintit de Biserica Ortodoxă în același timp cu Sfântul Petru.

Sfântul Apostol Petru este fratele Apostolului Andrei și s-a născut în Betsaida Galileei primind la naștere numele de Simion. El a fost cel care a mărturisit în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar s-a lepădat de El când a fost prins spre a fi răstignit pe cruce. Petru a luptat împotriva creștinilor, însă la un moment dat Isus Hristos i s-a arătat pe calea Damascului într-o lumină orbitoare și l-a mustrat aspru. Atunci a luat Sfântul Petru decizia de a se converti, primind botezul de la însuși episcopul Damascului, Anania.

Sărbătoarea celor doi sfinți vine după o perioadă de post care durează 14 zile, perioadă care diferită în funcție de data la care pică Paștele. Ambii au fost aleși de Iisus Hristos în condiții deosebite, astfel că fiecare dintre ei a primit misiuni speciale.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 499


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți